Â
MÄnÄstirea VÄratec este un astfel de exemplu. Este cea mai mare mÄnÄstire de maici din România, iar bisericile sale Èi chiliile sunt în plin proces de restaurare din fonduri europene. AÈa cum este Èi
MÄnÄstirea TazlÄu, o ctitorie din 1497 a lui Stefan cel Mare, aproape de locul unei foste biserici de lemn construitÄ de Alexandru cel Bun. Zidurile erau aproape o ruinÄ, la fel cum erau Èi turnurile Èi palatul.
âMÄnÄstirea ca existenÈÄ are 524 de ani, deci cinci secole Èi ceva. Cred cÄ aceastÄ restaurare este echivalentul a încÄ 500 de ani. S-a fÄcut un lucru extraordinar. S-a ranforsat, s-a încorsetat biserica - va crea o stabilitate cel puÈin egalÄ, dacÄ nu dublÄ din punct de vedere al rezistenÈei. Apoi, la fel, turnul de apÄrare, care a fost prima clopotniÈÄ a lui Ètefan cel Mare, a fost reconsolidat, fÄcut din punct de vedere Èi istoric, Èi cultural, Èi duhovnicesc. Casa ecumeneascÄ, la fel, care era aflatÄ Ã®ntr-un proces grav de ruinare, acum a fost refÄcutÄ, restauratÄ, ca sÄ se bucure în ceruri ctitorul ei, mÄritul voievod Ètefan cel Mare Èi Sfânt. ClopotniÈa, care este a lui Petru RareÈ, Èi cu zidul de incintÄ Èi ultima danie sau ultimul ajutor al lui Alexandru LÄpuÈneanu, pridvorul bisericii, care a adÄugat partea de spate Èi creeazÄ o proporÈionalitate zveltÄ Èi frumoasÄâ, enumerÄ pÄrintele Iosif Chiriac, stareÈul MÄnÄstirii TazlÄu, lucrÄrile care s-au fÄcut la mÄnÄstire.