) skal udfyldes. Mennesker mødes i historien Af Annemette Ross Jensen
Møder i møller
Egedal: På Skenkelsø Mølle kan man bogstaveligt talt opleve historiens vingesus. Møllen er nemlig den eneste funktionsdygtige mølle i Egedal Kommune, og samtidig kommunens lokalhistoriske museum.
Arkivmedarbejder Lena Sørensen fra Egedal Arkiver og Museum fortæller, at møllen blev bygget i 1891 af gårdmand Peder Pedersen. Han ejede Tungegården, hvor der i dag er naturbørnehave, og drev møllen til 1905.
Derefter solgte han den til Lars Hansen og Anne-Marie Lind.
Anne-Maries far var ejeren af Linds Mølle, og Lars havde erfaring fra Dragsbæk Mølle, og havde været i lære på Værebro Mølle og dampmøller i København.
En mølle måtte kun opføres og drives efter, at mølleren havde fået næringsret af kongen.
I 1683 gik Christian den 5. s Danske Lov et skridt videre og indførte såkaldt Mølle- tvang, som ved lov tvang kronens bønder til at få malet deres korn på angivne møller.
- Mølleren har altid været en betydelig person, for man var afhængig af at kunne få malet sit mel, siger Rolf Kjær-Hansen.
Men efter grundlovens indførelse i 1849 blev »privilegiet« kritiseret af især selvejerbønder, som ønskede at bygge deres egne møller, og i 1852 blev både privilegiet og mølletvangen ophævet med en 10-årig overgangsperiode.