Allahu Ekber, Allahu Ekber!
Bugün, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 18 Temmuz 1932 tarihli bir genelgesi ile resmen ve tüm yurtta ezan Türkçe okunmaya başladı. 9 yıl sonra 1941 yılında ise Arapça ezan yasağı getirildi.
19. yüzyılda “3 tarzı siyaset” tartışmaları beraberinde Türkleşme, İslamlaşma yanında Batılılaşma / Çağdaşlaşma: Muasırlaşma, hareketi sekülerleşmeyi de getirdi. Sultan Abdülaziz devrinde Ali Suavi, dini ibadetlerin Türkçeleştirilmesi gerektiğini alenen savunan ilk kişilerden biridir. Bu çabalar batıdan ciddi destek görür. Macar halk edebiyatının tanınmış ismi İgnaz Kunoş 1885’te İstanbul’da verdiği bir konferansta, bu desteğini açıkça dile getirmişti. Mesela Ziya Gökalp bir şiirinde şöyle der: “Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur. / Köylü anlar manasını namazdaki duanın / Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur / Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüda’nın /
BU EZANLAR-Kİ ŞAHADETLERİ DİNİN TEMELİ
haberx.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from haberx.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.
Bir dönem en yakınındaki isim anlattı: Baykal, Erdoğan ın önünü açmadı
cumhuriyet.com.tr - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from cumhuriyet.com.tr Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.