comparemela.com

Latest Breaking News On - Armáda České republiky - Page 1 : comparemela.com

Vláda chce dát dvě procenta HDP na obranu už v roce 2024, potvrdil Fiala

Premiér Petr Fiala s ministryní obrany Janou Černochovou (oba ODS) si při dnešní bilanční schůzce potvrdili cíl dávat dvě procenta HDP na obranu v roce 2024 místo původně plánovaného roku 2025. Novinářům to po jednání řekl Fiala.

Czech-republic
Russia
Ukraine
Russian
Czech
Armya-her
Prime-minister
Government-violets
Petr-fiala-ods-
Armáda-České-republiky
Ministerstvo-obrany

Strach „českého" tlumočníka o rodinu: Tálibán jim vyhrožuje zabitím

Tálibán stíhá vysoce postavené důstojníky afghánské armády. Skrývají se, jejich šance na útěk ze země jsou aktuálně mizivé. Blesk Zprávy o tom získaly informace od zdroje, který má na nejvyšších místech afghánské armády rodinné vazby. Muž žije v Čechách přes 30 let, v minulosti pracoval jako tlumočník pro českou armádu. Teď Česku vzkazuje: „Celý život jsem zachraňoval české životy, moje rodina v Afghánistánu hájila zájmy Česka. Zachraňte je, dlužíte jim to.“

Czech-republic
Afghanistan
Vltava
Jihoceský
Russia
Kabul
Kabol
Czechs
Russian
Czech
Afghan
Afghans

Evakuovaní Afghánci jsou vzdělaní a prověření, míní Hřib. Podle Okamury je jejich přijímání problematické

Situace v Afghánistánu připravila o střechu nad hlavou statisíce lidí. OSN varuje, že většina tamních obyvatel není kvůli nestabilní situaci schopna opustit zemi. Apeluje proto na okolní státy, aby otevřely své hranice. Pro přijímání pomocníků tuzemské armády na území Česka se v pátečních Událostech, komentářích vyjádřil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle místopředsedy sněmovny Tomia Okamury (SPD) má pomoc směřovat do konkrétních míst, nikoliv řešit problém na území České republiky.

Italy
Afghanistan
Kabul
Kabol
Italian
Afghans
Afghan
Information-office
Association-of-counties-martin-cuba
Pointed-out-for
Same-time

Babiš se ohledně migrace odmítá před volbami umazat, tlumočníky neřešil. Ztratili jsme respekt, říká veterán

ROZHOVOR - Bývalý náčelník oddělení Útvaru speciálních operací vojenské policie Lumír Němec, který působil i v afghánské misi, tvrdí, že ví nejméně o šesti rodinách tlumočníků, které česká vláda netransportovala do bezpečí. Spojenci, kteří pomáhali české armádě při jejím válečném působení, tak stále zůstávají v zemi ovládané Tálibánem. „Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechce před volbami v kontextu s migrací umazat, aby nepřišel o hlasy. Společně s vládou problém tlumočníků začal řešit až 26. července, a to až na nátlak veřejného mínění. Politiku dělá na základě PR. Pokud bude armáda na dalších misích potřebovat pomoc od místních, mohou se na nás vykašlat. Ztratili jsme respekt,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz poručík ve výslužbě Lumír Němec.

Czech-republic
Germany
Milan
Lombardia
Italy
Afghanistan
Iraq
United-states
Baghdad
United-kingdom
Hilmand
Helmand

Eduard Krainer: Armáda se ve skutečnosti Tálibánu vůbec nebránila

Bývalý český vojenský zpravodajec z Afgánistánu Eduard Krainer v rozhovoru pro deník Aha popsal morálku afghánských vládních vojsk.

Germany
Czech-republic
Afghanistan
Kabul
Kabol
Afghans
Afghan
German
Army-will
The-czech-republic
Threatening-afghans

vimarsana © 2020. All Rights Reserved.