comparemela.com

Latest Breaking News On - Eaquests - Page 5 : comparemela.com

El final de la pesseta

M. Moreno/J. Panyella - barcelona La sucursal del Banc d’Espanya a la plaça Catalunya de Barcelona tornarà a viure avui un dia de molta agitació. A primera hora del matí a l’exterior de l’oficina s’agruparan desenes de persones amb una única finalitat, canviar les pessetes que encara tenen per euros. Les cues van a més cada dia perquè la gent acostuma a anar tard i només hi ha de temps fins dimecres de la setmana vinent, 30 de juny, per fer la conversió de la moneda. A partir del juliol, l’antiga pesseta deixarà de tenir cap valor.

Incivisme | HELENA GIL GARZON | El lector escriu

Incivisme HELENA GIL GARZON L’incivisme i la falta de respecte cap a les persones i els animals, crec que és la mateixa cançó de cada any durant aquests dies de foc i petards per a molta gent. Entenc perfectament les ganes de festa i celebracions després de tot l’any de pandèmia, però quina diversió és anar pels carrers interiors tirant petards, que només fa que espantar persones i animals? Això el que fa realment és molestar. Crec que l’Ajuntament hauria d’habilitar unes zones allunyades del centre per poder fer tot el soroll i tirar tants petards com vulguin sense molestar els ciutadans que volem una revetlla tranquil·la.

L aeroport, per a què?

Maribel Berges - Emprenedora Aquests dies torna a ressorgir el debat sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i potser caldria avaluar profundament l’objectiu d’aquesta ampliació. Els agents econòmics que la demanen sostenen que és necessària per “dinamitzar l’activitat econòmica generant ocupació, atracció i retenció de talent i inversió internacional”. Sense discutir la importància d’aquest objectiu, cal dir que, amb dades del 2019, Barcelona té el sisè aeroport amb més trànsit d’Europa, amb 52,6 milions de passatgers. Altres ciutats europees, com ara Berlín o Munic, que estan per sobre de Barcelona en producte interior brut, reben, respectivament, 36 milions i 48 milions de viatgers. És evident que el nombre més gran d’usuaris que té Barcelona, en relació amb altres ciutats més pròsperes en termes econòmics, està

Els espais naturals no són aparcaments

L’APUNT Els espais naturals no són aparcaments Núria Astorch Flavià Em sembla d’allò més encertat que el govern hagi decidit restringir l’accés de vehicles als parcs naturals per evitar la massificació. L’estiu passat, l’afluència de visitants a aquests paratges es va duplicar i, per exemple, al cap de Creus en una sola setmana es van registrar 15.000 vehicles. Una barbaritat. Ara, si es volen contemplar les vistes des del far, cal deixar el cotxe en un aparcament gratuït al Corral del Morell i agafar un bus llançadora fins a dalt. Potser no hauria calgut arribar a la circumstància d’una pandèmia per prendre aquesta mesura perquè, sense assolir els números de la temporada passada, l’accés descontrolat a aquests indrets feia anys que clamava al cel i que posava en perill la preservació d’uns espais emblemàtics.

© 2024 Vimarsana

vimarsana © 2020. All Rights Reserved.