Calendarul zilei – 30 iunie radioconstanta.ro - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from radioconstanta.ro Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.
HRISTOS S-A ÃNÄLÅ¢AT! ADEVÄRAT S-A ÃNÄLÅ¢AT!
Ãn Duminica a 2-a dupÄ Rusalii (a SfinÅ£ilor Români); Ap. Romani 2, 10-16; al Sf. Români: 2 Corinteni 5, 17, 20; 6, 1, 3-7, 10; 13,11; Ev. Matei 4, 18-23; (Chemarea primilor Apostoli); a Sf. Români: Matei 5, 14-16; 10, 32-33, 17-18, 22, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica OrtodoxÄ este rânduit sÄ se citeascÄ din Sfânta Evanghelie dupÄ Matei, fragmente din capitolele al IV-lea, al V-lea Èi al X-lea, referitoare la chemarea primilor Apostoli de cÄtre Domnul Iisus Hristos Èi la mÄrturisirea publicÄ a numelui SÄu, fiind pomeniÅ£i toÅ£i sfinÅ£ii pe care neamul românesc i-a dÄruit întru Slava Preasfintei Treimi, mulÅ£i dintre aceÅtia necunoscuÅ£i de cÄtre noi, dar cunoscuÅ£i de Dumnezeu, deoarece bisericile dreptmÄritoare au aÅezat în decursul veacurilor o serie de nume prestigioase în ceata sfinÅ£ilor, îi cinst
Romano-catolice: Primii Sfinţi Martiri din Roma
Calendar ortodox 30 iunie 2021. Cine a fost Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ
Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi ca sihastru pe valea pârâului Râmeţ din Munții Apuseni și apoi ca egumen al Mănăstirii Râmeţ din județul Alba, potrivit crestinortodox.ro.
Sfântul Ghelasie avea doisprezece ucenici cu care împreună se ruga, postea și săvârşea sfintele slujbe. Nu mânca decât sâmbătă și duminică, iar în celelalte zile se hrănea doar cu Sfintele Taine.
-
38
Sfântul Ierarh Ghelasie de la RâmeÅ£ s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi ca sihastru pe valea pârâului RâmeÅ£ din Muntii Apuseni Åi apoi ca egumen al MânÄstirii RâmeÅ£ din judeÅ£ul Alba. Pe peretele bisericii de la RâmeÅ£, perete care desparte naosul de pronaos, se aflÄ urmÄtoarea inscripÅ£ie: „Scris-am eu mult greÅitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la CriÅul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, în zilele regelui Ludovicâ. AceastÄ inscripÅ£ie este prima menÅ£iune a unui întâistÄtÄtor ortodox al Transilvaniei în istoria Bisericii noastre. Sfântul Ghelasie avea doisprezece ucenici împreunÄ cu care se ruga, postea Åi sÄvârÅea sfintele slujbe. Nu mânca decât sâmbÄta Åi duminica, iar în celelalte zile se hrÄnea doar cu Sfintele Taine.
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 30 iunie 2021. Pe data de 30 iunie, Biserica Ortodoxă prăzunuiește Soborul Sf. 12 Apostoli, dar și pe Sf. Ier. Ghelasie de la Ramet.
Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi că sihastru pe valea pârâului Râmeţ din Munţii Apuseni şi apoi ca egumen al Mănăstirii Râmeţ din judeţul Alba, scrie crestinortodox.ro. Pe peretele bisericii de la Râmeţ, perete care desparte naosul de pronaos, se afla următoarea inscpritie: Scris-am eu mult greşitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crisul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, în zilele regelui Ludovic“. Această inscripţie este prima menţiune a unui întâistătător ortodox al Transilvaniei în istoria Bisericii noastre.