Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, ότι μέλη του στρατού των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα βρίσκονται εκεί πέραν της 31ης Αυγούστου, της προθεσμίας που όρισε ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από 20 χρόνια.
Οι «Financial Times» συγκρίνουν την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν με την ανατροπή του σάχη του Ιράν το 1979, την πτώση της Σαϊγκόν το 1975 και την επανάσταση της Κούβας το 1959. Γράφουν δε ότι η ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν σηματοδοτεί τη μετάβαση σε έναν νέο «μετα-αμερικανικό» κόσμο. Ο «Guardian» βλέπει επιστροφή του «συνδρόμου της Σαϊγκόν», κάνοντας λόγο για ένα από «τα πιο άδοξα επεισόδια στη μακρά ιστορία των ξένων επεμβάσεων των ΗΠΑ», ενώ η «Suddeutsche Zeitung» καταλογίζει προσωπική «πικρή ήττα» στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, γράφει η Νικόλ Λειβαδ�
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις επιταχύνουν τις διαδικασίες εκκένωσης των υπηκόων τους και ορισμένων Αφγανών την Πέμπτη, το υπόλοιπο Αφγανιστάν περίμενε να δει εάν η ημέρα ανεξαρτησίας του έθνους θα πυροδοτήσει περισσότερες διαμαρτυρίες κατά των Ταλιμπάν.
Η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να απομακρύνει χιλιάδες περισσότερους Αφγανούς που εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση και τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο, θα αντιμετωπίσει την ψυχρή πραγματικότητα της έλλειψης χρόνου, της ανασφάλειας σε όλο το Αφγανιστάν και των μεγάλων υλικοτεχνικών εμποδίων.
Σε ό,τι αφορά την ανασκαφή, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην περιοχή νότια του τεμένους, όπου το 2020 είχε εντοπιστεί ορθογώνια δεξαμενή, σε πολύ μικρή απόσταση δυτικά της μάντρας του βοσκού. Διαπιστώθηκε πως αυτή η δεξαμενή αποτελούσε τμήμα ενός οργανωμένου και εκτενούς συστήματος συλλογής και επεξεργασίας υδάτων.