Όταν ο Σίνζο Αμπε έγινε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας το 2012, μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να καλέσει την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την υποψηφιότητα του Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη ήταν ισχυρά φαβορί για να φιλοξενήσουν τους αγώνες και η ηττοπάθεια της ομάδας υποψηφιότητας της Ιαπωνίας ήταν πολύ προφανής, θυμάται ένας στενός σύμβουλος του Αμπε.
Ο Άμπε επέπληξε έντονα τους αξιωματούχους του και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για να συγκεντρώσει την παγκόσμια υποστήριξη που ένα χρόνο αργότερα έδωσε στην Ιαπωνία την ανάληψη των Αγώνων του 2020 και συνέχισε αργότερα, ακόμα και με την εμφάνισή του – ντυμένος ως Super Mario – στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έγιναν θεμελιώδες ζήτημα για τον Άμπε επειδή συνόψιζαν το μήνυμά του: Η Ιαπωνία θα αναζωογονηθεί και θα κερδίσει αυτοπεποίθηση μετά από δεκαετίες οικονομικής στασιμότητας, ανοίγοντας τις πόρτες της στον κόσμο ως ισότιμη χώρα, και θα επανασυνδεθεί πνευματικά με το νεανικό έθνος των Αγώνων του Τόκιο του 1964, όταν η Ιαπωνία πρωτοεμφανίστηκε ως δημοκρατική δύναμη.
Τελικά, σε εννέα ημέρες, οι αγώνες θα ξεκινήσουν. Οι αθλητικοί αγώνες θα είναι τόσο εκτεταμένοι, εκλεκτικοί και συναισθηματικοί όσο ποτέ, με νέα αθλήματα όπως σέρφινγκ και σκέιτμπορντ, και αστέρια όπως η αμερικανίδα γυμνάστρια Simone Biles, η γιαπωνέζα τενίστρια Naomi Osaka και η Βρεττανή σπρίντερ Dina Asher-Smith, για να αντικαταστήσουν παλιούς θρύλους όπως ο συνταξιούχος σπρίντερ Usain Bolt.
Ωστόσο, πάνω απ’ όλη την δράση στα στάδια, θα πλανάται ένα μεγάλο ερώτημα: για ποιο λόγο γίνονται αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Θα διεξαχθούν σε μια πόλη που έχει παραλύσει από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid-19 μετά από 18 μήνες οικονομικής κρίσης. Κανένας ξένος φίλαθλος δεν θα βρίσκεται στην Ιαπωνία και κανένας Ιάπωνας φίλαθλος δεν θα επιτρέπεται στα στάδια. Οι αθλητές θα απομονωθούν σε μια «φούσκα», χωρίς καμία ευκαιρία να συναντηθούν με το κοινό.
Επιπλέον οι αγώνες δεν είναι καν δημοφιλείς. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Τόκιο θέλουν να ακυρωθούν ή να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ανάλογα με το πώς τίθεται η ερώτηση. Ακόμα και ο αυτοκράτορας Ναρουχότο έχει δηλώσει, μέσω του προσωπικού του αρχιτρίκλινου, ότι «ανησυχεί πολύ» για τους αγώνες των οποίων είναι ο επίτιμος υποστηρικτής.
Το μήνυμα της οικονομικής αναζωογόνησης δεν έχει πλέον νόημα, η σύγκριση με το 1964 είναι κούφια και ο ίδιος ο Άμπε δεν είναι πλέον πρωθυπουργός. Άλλα αγαπημένα θέματα, όπως η ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011, ή η χρήση υδρογόνου για την τροφοδότηση του Ολυμπιακού Χωριού, θα λάβουν τώρα ελάχιστη δημοσιότητα.
«Πριν από την πανδημία, ένιωσα ότι η πιο πολύτιμη κληρονομιά της εκδήλωσης θα ήταν ότι πολλοί άνθρωποις από όλο τον κόσμο θα έρχονταν στην Ιαπωνία», λέει ο Yasuhiro Yamashita, χρυσός ολυμπιονίκης τζούντο το 1984 και νυν πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας. «Πολλά πράγματα χάθηκαν», προσθέτει. «Είναι γεγονός ότι πολλά πράγματα έπρεπε να παραμεριστούν».
Ένας πολιτικός κίνδυνος
Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, ο αντικαταστάτης του Αμπε στη πρωθυπουργία, ανακήρυξε τους αγώνες σύμβολο του παγκόσμιου θριάμβου ενάντια στον Covid-19, υποστηρίζοντας ότι η Ιαπωνία έχει καθήκον να προχωρήσει. «Ο κόσμος έχει πολεμήσει ενάντια στις μεγάλες δυσκολίες του Covid-19 και τις ξεπέρασε σαν σύνολο. Θα θέλαμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα από την Ιαπωνία στον κόσμο», δήλωσε ο Σούγκα, τον Ιούνιο. Η τέλεση των αγώνων, πρόσθεσε ο Σούγκα, «θα έστελνε ένα μήνυμα ελπίδας και θάρρους».
Αυτή η ρητορική υπονομεύτηκε από την πραγματικότητα του τρόπου λειτουργίας αυτών των αγώνων. Αφού αρχικά ανακοίνωσε ότι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν 10.000 θεατές σε κάποιες εκδηλώσεις, ο Σούγκα αναγκάστηκε να κάνει στροφή και να κηρύξει μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο καθώς τα κρούσματα Covid αυξάνονταν στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Σε σύγκριση με τα πλήθη που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2020 ή στο τουρνουά τένις Wimbledon, οι αγώνες του Τόκιο θα συμβολίζουν αυτό που χάθηκε από τον Covid-19, αντί για κάποιο θρίαμβο.
Για τον Σούγκα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πολιτικό στοίχημα. Ο πρωθυπουργός ελπίζει να εκμεταλλευτεί τα χρυσά μετάλλια της Ιαπωνίας για νίκη στις κομματικές και εθνικές εκλογές, που πρέπει να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο Η απαγόρευση των θεατών μειώνει τα πολιτικά κέρδη αλλά και μειώνει επίσης τον κίνδυνο ότι οι αγώνες θα προκαλέσουν ένα νέο κύμα μολύνσεων Covid-19.
Ο πολιτικός αναλυτής Masatoshi Honda λέει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ζωτικής σημασίας για τον Σούγκα επειδή έχει τόσο λίγους σαφείς στόχους. «Το κοινό έχει ένα μεγάλο ερώτημα: τι προσπαθεί να κάνει ο Σούγκα; Η μόνη απάντησή είναι: πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες», λέει ο Honda. Η σημοτικότητα του πρωθυπουργού έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ 33% σε δημοσκόπηση της NHK αυτή την εβδομάδα.
«Οι επιτυχημένοι Αγώνες είναι προϋπόθεση ώστε ο Σούγκα να επανεκλεγεί ως πρόεδρος του [κυβερνώντος] Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος τον Σεπτέμβριο», λέει ο Honda. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο νομίζω ότι είναι τόσο πρόθυμος να συνεχίσει με τους Ολυμπιακούς».
Η κριτική κατά των αγώνων προήλθε από έναν συνονθύλευμα αντιπολιτευόμενων κομμάτων, προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και γιατρών, χωρίς καμία ενοποιημένη ηγεσία. Η δημόσια διάθεση έχει μετατραπεί σε μια απρόθυμη συγκατάθεση για τους εν εξελίξει αγώνες, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια απέναντι σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για αυτό, ειδικά τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Οι Ιάπωνες χορηγοί επίσης έχουν εξεγερθεί, έχοντας πληρώσει περισσότερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο από οποιοδήποτε άλλο αθλητικό γεγονός στην ιστορία, και έχοντας λάβει ελάχιστα οφέλη μάρκετινγκ σε αντάλλαγμα. Το Τόκιο 2020 συγκέντρωσε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από Ιάπωνες χορηγούς, μην υπολογίζοντας τα παγκόσμια έσοδα από χορηγίες που πηγαίνουν στην ΔΟΕ.
Η απόφαση της ΔΟΕ να αναβάλει για 12 μήνες, και όχι απλώς να ακυρώσει τα παιχνίδια – όπως έγινε κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων – οδήγησε σε μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης χιλιάδων εμπορικών συμβάσεων, από κρατήσεις ξενοδοχείων έως προσφορές χορηγιών. Οι κορυφαίοι χορηγοί, οι οποίοι πλήρωσαν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια για τις αρχικές συμβάσεις, κλήθηκαν να πληρώσουν επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια μετά την αναβολή της εκδήλωσης. Ζητήθηκε από τους υπόλοιπους χορηγούς να πληρώσουν περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Παρά την δαπανηρή επένδυση, οι εταιρικοί χορηγοί αντιμετωπίζουν τώρα κινδύνους σχετιζόμενους με την φήμη τους που δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν πριν από την πανδημία. Πολλοί έχουν αναστείλει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις στους Ολυμπιακούς που σκοπό είχαν να προωθήσουν τις μάρκες και τις υπηρεσίες τους. Ο αποκλεισμός των θεατών έπληξε επίσης τους χορηγούς που έδωσαν εισιτήρια σε εκστρατείες μάρκετινγκ και σε εκείνους που είχαν εφοδιαστεί προϊόντα για πώληση κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς των αγώνων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των εσόδων της ΔΟΕ, είναι πιο αισιόδοξοι. Η NBC, κάτοχος δικαιωμάτων για τις ΗΠΑ, δήλωσε τον Ιούνιο ότι είχε πουλήσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις σχετικά με τους αγώνες περισσότερο από ό, τι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, και λίγο λιγότερα από την προ πανδημική πρόβλεψη 1,225 δις δολαρίων για το Τόκιο.
Ο Yuki Kusumi, νέος διευθύνων σύμβουλος της Panasonic, λέει ότι ορισμένες πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα επηρεαστούν ακόμη και αν η εκδήλωση πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο γεγονός ότι τα παιχνίδια είναι ένα σύμβολο ειρήνης όπου όλοι ανταγωνίζονται σε ένα δίκαιο και ίσο περιβάλλον για να παράγουν αποτελέσματα», λέει.
Ωστόσο, ο Kusumi παραδέχεται ότι ο όμιλος θα πρέπει να συζητήσει το μέλλον της χορηγίας του υπό το φως της μεταβαλλόμενης φύσης των παιχνιδιών. Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει μεγάλες οθόνες, εξοπλισμό ήχου και προβολείς για τα στάδια, είναι παγκόσμιος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων έως το 2024 και είχε εκτιμήσει στα μέσα του 2019 ότι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα της αποφέρουν έσοδα άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρόβλεψη αυτή παραμένει αμετάβλητη παρά τους περιορισμούς Covid.
«Υποστηρίζουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες επειδή πιστεύουμε ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι θετικές για την κοινωνία», λέει ο Kusumi. «Αλλά θα πάρουμε την απόφασή μας για το αν θα συνεχίσουμε ή όχι τη χορηγία μας αφού δούμε πώς εξελίσσονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αξιολογήσουμε προσεκτικά τη σημασία τους».
Αγώνες απομόνωσης
Και για τους αθλητές θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία. Θα επιτραπεί η είσοδος τους στο Ολυμπιακό Χωριό μόνο για λίγες μέρες σχετιζόμενες με την συμμετοχή τους, θα υπάρξουν συνεχή τεστ κορωνοϊού και αυστηρές κυρώσεις για παράβαση οποιουδήποτε από τους πολλούς περιορισμούς σχετικά με την Covid-19.
Οι περίπλοκοι κανόνες που απαιτούνται για τη διατήρηση της «φούσκας» Covid-19 γύρω από τους αγώνες προκαλούν συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα, με συνεχείς ενημερώσεις οδηγιών. Στους αθλητές έχουν πει να φορούν μάσκες σχεδόν όλες τις ώρες, εκτός από το φαγητό, τον ύπνο και τον αγώνα. Δεν είναι δυνατή η κοινή χρήση πετσετών και μπουκαλιών νερού. Διαφανή ακρυλικά παραβάν έχουν εγκατασταθεί σε όλους τους χώρους με σκοπό τον περιορισμό της επαφής μεταξύ των συμμετεχόντων.
«Εχω μπουχτίσει πια», λέει ο κολυμβητής Adam Peaty, ένα από τα φαβορί για ένα βρετανικό χρυσό μετάλλιο γστο Τόκιο. «Δεν θέλω να πάω σε άλλη συνάντηση και να μιλήσω για τον Covid. Το μόνο που θέλω να κάνω τώρα είναι να αγωνιστώ».
Περίπου 84% των αθλητών, προπονητών και αξιωματούχων των ομάδων αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί πριν από την άφιξή τους στο Τόκιο, αφού η ΔΟΕ συμφώνησε με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και την κινεζική κυβέρνηση για λήψη εμβολίων. Αλλά η κύρια άμυνα θα είναι ένα αυστηρό καθεστώς καθημερινών τεστ με εκατοντάδες χιλιάδες δοκιμές Covid σε αθλητές, αξιωματούχους και οποιονδήποτε κοντά στο «πεδίο» κατά τη διάρκεια των αγώνων.
«Όταν λέμε ότι η ασφάλεια των συμμετεχόντων είναι ο νούμερο ένα στόχος, πρέπει να κάνετε στη πράξη αυτά που λέτε, [ακόμα και] αν έχετε αυξημένο κόστος», λέει ο Christophe Dubi, εκτελεστικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων της ΔΟΕ. “[Αυτή θα είναι] μια εκστρατεία τεστ που θα είναι απίστευτα διεξοδική, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα να περάσει μέσα από αυτό το δίχτυ».
Οι διοργανωτές παραδέχονται ότι θα είναι αδύνατο να αποκλειστεί εντελώς ο ιός. Δύο μέλη της αντιπροσωπείας της Ουγκάντα και ένας Σέρβος κωπηλάτης βρέθηκαν θετικά κατά την άφιξή τους στο Τόκιο στις αρχές Ιουλίου. Μια «κλινική πυρετού» θα αντιμετωπίσει τυχόν εντοπισμένα κρούσματα, απομακρύνοντάς τα μακριά από άλλους συμμετέχοντες στο Ολυμπιακό Χωριό. Λαμβάνοντας υπόψη τα αυστηρά προγράμματα αγώνων, ακόμη και ένα ψευδώς θετικό τεστ μπορεί να σημαίνει ότι ένας αθλητής χάνει την ευκαιρία να αγωνιστεί.
«Δεν είμαστε απαλλαγμένοι από κρούσματα», λέει ο Pierre Ducrey, διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων της ΔΟΕ. «Απλά παίρνονται μέτρα έτσι ώστε το μικρό ζήτημα να μην γίνει μεγαλύτερο».
Περίπου 11.000 Ολυμπιακοί και 4.400 Παραολυμπιακοί αθλητές πρόκειται να φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες, μαζί με 41.000 προπονητές, κριτές και άλλους αξιωματούχους. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι εάν όλες οι προφυλάξεις Covid-19 θα έχουν αντίκτυπο στους αγώνες. Οι διοργανωτές του Τόκιο 2020 λένε ότι έχουν κάνει προσαρμογές σε όλα εκτός από τα αθλήματα, τα οποία παραμένουν ιερά.
Ο Seiko Hashimoto, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, αναγνωρίζει ότι πολλοί διαγωνιζόμενοι θα διακόψουν τις προετοιμασίες τους, με τους δήμους της Ιαπωνίας να ακυρώνουν τα προπονητικά κέντρα, δίνοντας λιγότερο χρόνο ώστε οι αθλητές να προσαρμοστούν στις ζεστές και υγρές τοπικές συνθήκες.
«Καθώς όλες οι συμμετέχουσες χώρες και περιοχές γνωρίζουν αναμφίβολα», λέει, «το αναβληθέν Τόκιο 2020 θα είναι πολύ διαφορετικό από προηγούμενους αγώνες».
Από το αρχείο των «Νέων»
Ένα μικρότερο γεγονός
Σε αυτές τις διαφορές, ωστόσο, βρίσκεται η καλύτερη ελπίδα για την εξαγωγή μιας θετικής κληρονομιάς για την ιαπωνική πρωτεύουσα και την απάντηση σε ένα υπαρξιακό ερώτημα σχετικά με το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Κατά την τελευταία δεκαετία, πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν αποσυρθεί από την υποβολή προσφορών για τη διοργάνωση των αγώνων, πιστεύοντας ότι το οικονομικό κόστος δεν δικαιολογεί πιθανά οικονομικά οφέλη από τη φιλοξενία ή τα πιο αόριστα οφέλη από τη βελτίωση της εθνικής διάθεσης.
Αυτή η άποψη έγινε ευρέως διαδεδομένη μετά το κόστος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι 2014, που έφτασε, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και 51 δισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβάνοντας τη κατασκευή οδών και υποδομών. Οι επόμενοι δύο καλοκαιρινοί αγώνες το 2024 και το 2028 δόθηκαν στο Παρίσι και το Λος Άντζελες αντίστοιχα, αφού άλλοι διεκδικητές αποσύρθηκαν από τη διαδικασία υποβολής προσφορών.
Ο αρχικός προϋπολογισμός για το Τόκιο 2020 ήταν 1,3 τρισ. γιεν (12,2 δισεκατομμύρια δολάρια), με 600 δισεκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από την πόλη, 150 δισεκατομμύρια από την εθνική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από εμπορικά έσοδα. Μετά την καθυστέρηση ενός έτους, αυτό αναθεωρήθηκε στα 1,64 τρισ. γιεν, με το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον εξόδων να προέρχεται από το δημόσιο κορβανά.
Με την απόφαση να γίνουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, οι φορολογούμενοι του Τόκιο είναι έτοιμοι να επιστρέψουν έως και 90 δισεκατομμύρια γιεν από προπωλήσεις εισιτηρίων. Εν τω μεταξύ, το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας δήλωσε εδώ και πολύ καιρό ότι οι επίσημοι προϋπολογισμοί υποτίμησαν τις δημόσιες δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πραγματικό κόστος για τους Ιάπωνες φορολογούμενους δεν μπορεί ποτέ να διατυπωθεί με σαφήνεια, ή τουλάχιστον όχι πριν περάσει πολύ καιρός μετά τους αγώνες, αλλά είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερο από 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μεγαλόστομα σχόλια από αξιωματούχους της ΔΟΕ, όπως η επιμονή ότι τα παιχνίδια πρέπει να προχωρήσουν «εκτός αν γίνει Αρμαγεδδών», προκάλεσαν οργή στην Ιαπωνία. Αλλά το καθυστερημένο και αναδιαρθρωμένο αθλητικό γεγονός θα αποδείξει αναμφισβήτητα ότι το πεντάκυκλο τσίρκο των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να περιοριστεί σε κλίμακα.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων, χωρίς τους αθλητές, έχει μειωθεί κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα, από 141.000 σε 41.000, με εξαίρεση τους χορηγούς, τους αξιωματούχους και άλλες παραστεκάμενους. Εάν η Ιαπωνία μπορεί ωστόσο να προσφέρει επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα δείξει σε άλλες πόλεις τι είναι απαραίτητο και τι όχι, δίνοντας ένα μοχλό για να απαιτήσουν μια μικρότερη εκδήλωση στο μέλλον.
«Πιστεύω ότι μας έχει δοθεί η ευκαιρία να ξαναδούμε τι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες», λέει ο Yamashita της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. «Νομίζω ότι αυτή είναι η σημασία του Τόκιο 2020».
Ο Dubi, εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, λέει ότι οι αγώνες του Τόκιο θα αποδείξουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις της πόλης υποδοχής. “Αυτοί οι αγώνες θα δείξουν ότι όταν μιλάμε για ένα Ολυμπιακό κίνημα, όταν μιλάμε για συνεργασία με τον οικοδεσπότη, αυτά δεν είναι κενά λόγια», προσθέτει ο ίδιος.
Αντί για ιαπωνική εθνική αναβίωση ή αγώνα της ανθρωπότητας ενάντια σε έναν ιό, η καλύτερη ευκαιρία που ενέχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μπορεί να είναι ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αθλητικό γεγονός. Αφού κόπηκαν όλα τα άλλα, το μόνο που μένει στο Τόκιο 2020 είναι οι αθλητές και οι απλές ερωτήσεις. Ποιος είναι ο γρηγορότερος; Ποιος μπορεί να πάει ψηλότερα; Ποιος είναι ο ισχυρότερος;
Ο Duprey της ΔΟΕ λέει: «Αυτό που έχουμε κατά νου είναι ότι, αν αυτοί οι [αθλητές] δεν [αγωνιστούν] αυτή τη φορά, ίσως να μην το κάνουν ποτέ. Νομίζω ότι ήταν επίσης ισχυρή κατευθυντήρια γραμμή για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε αρκετά αφοσιωμένοι ώστε να φτάσουμε στη γραμμή τερματισμού».
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Σούγκα ελπίζει ότι θα φτάσει στη γραμμή τερματισμού με πάρα πολλά χρυσά μετάλλια κερδισμένα από Ιάπωνες αθλητές, και σχεδόν κανένα κρούσμα Covid-19. Δεν είναι πλέον θέμα εθνικής αναβίωσης, αλλά πολιτικής επιβίωσης.