EUROKINISSI
Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση απέναντι στο κύμα αυξήσεων σε πρώτες ύλες ενέργεια, υλικά οικοδομής, μεταφορικά κόστη και είδη πρώτης ανάγκης. Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν, ενώ ήδη πολλά νοικοκυριά βλέπουν να εκτινάσσονται τα έξοδά τους για βασικές ανάγκες.
Γιώργος Αλεξάκης
02 Ιουλίου 2021 06:56
Σειρά ανατιμήσεων καταγράφονται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας τελευταία πιέζοντας τις τιμές σε όλες τις αλυσίδας αξίας. Βέβαια στην κορυφή βρίσκονται οι τιμές στην ενέργεια, που βέβαια λειτουργούν ως καταλύτες αυξήσεων σε μια σειρά από κλάδους, ενώ ήδη με βάση πληροφορίες ο «εσωτερικός πληθωρισμός» (δηλαδή οι κινήσεις τιμών προμηθευτών κτλ) που καταγράφει το οργανωμένο λιανεμπόριο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραπέμπει σε αυξήσεις πάνω από 2%. Επίσης στην εστίαση φαίνεται ότι οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα καθώς βασικές προμήθειες αλλά και κόστη όπως το ρεύμα, το φυσικό αέριο κτλ έχουν ανατιμηθεί.
ADVERTISING
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν ανέβει σε υψηλά διετίας, ενώ δε λείπουν οι εκτιμήσεις ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι πέρυσι την άνοιξη λόγω των ειδικών συνθηκών οι τιμές είχαν «κατρακυλήσει» στα 20 δολάρια για να ισορροπήσουν το καλοκαίρι του 2020 στα 40 δολάρια. Σήμερα οι τιμές είναι στην περιοχή των 73 δολαρίων.
Ενέργεια και πρώτες ύλες
Παράλληλα καταγράφεται μια φρενήρης πορεία ανόδου της χονδρικής τιμής του ρεύματος που εσχάτως κινείται πάνω από τα 100 ευρώ ανά Mwh έχοντας υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι τέτοιαν εποχή. Αντίστοιχα καταγράφεται, μεταξύ άλλων, μεγάλη αύξηση και σε άλλες βασικές πρώτες ύλες, που σπρώχνει προς τα πάνω τις τιμές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός βασικούς αγαθού όπως το αλουμίνιο και η αλουμίνα. Όπως είπε μάλιστα πριν λίγο καιρό στη Γ.Σ της Mytilineos ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, προβλέπεται οι αγορές πρώτων υλών να πάρουν χαρακτήρα έντονα ανοδικό (bull commodities markets).
Κύριος λόγος, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, το ότι η Κίνα, ο μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, σταθεροποιεί την αγορά της χωρίς νέα εργοστάσια καθ’ αύξηση παραγωγής μπαίνοντας σε μια λογική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Η βιομηχανία
Την ίδια ώρα αύξηση 14,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, έναντι μείωσης 13,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 10,7%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι μείωσης 4,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.
Η οικοδομή
Αύξηση 2% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Απρίλιο εφέτος, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των επιμέρους κατηγοριών των υλικών.
Ειδικότερα, ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (16,8%), Σωλήνες χαλκού (15,7%), Αγωγούς χάλκινους (8,2%), Κυκλοφορητές (5,9%), Σίδηρο οπλισμού (5,1%), Θερμαντικά σώματα (4,1%), Τούβλα (3,3%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (1,9%), Κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (1,7%), Γκαραζόπορτες (1,6%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (1,5%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (1,5%), Μαρμαρόπλακες (1,3%), Ντουλάπες ξύλινες (1,3%), Παρκέτα (1%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (0,9%), Ξυλεία οικοδομών (0,6%) και Κουφώματα αλουμινίου (0,4%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Μπανιέρες (1%), Ηλεκτρική ενέργεια (0,9%) και Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (0,6%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 2% τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5% τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2020.
Την ίδια ώρα στην αγορά γίνεται λόγος για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς πολλοί προμηθευτές βασικών υλικών κατασκευής εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις έως και 30% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Κάτι που βέβαια ανησυχεί τεχνικές εταιρείες καθώς αλλάζει τα δεδομένα στους προϋπολογισμούς για τις πωλήσεις κατοικιών κτλ.
Μεταφορές
Σαν να μην έφταναν αυτά άλλο ένα μέτωπο, αυτό των μεταφορών έχει τιμές που καταγράφουν εκτίναξη.. Είναι χαρακτηριστικό ότι, επίσης μιλώντας πριν λίγες μέρες στη Γ.Σ της εταιρείας Jumbo, ο επικεφαλής της κ. Απόστολος Βακάκης, με αιχμή τα κόστη μεταφορών και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, σημείωσε ότι «οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών». Έκανε λόγο, δε, για διατάραξη της τροφοδοτικής αλυσίδας «η οποία είναι σε διάλυση με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρότατες παρενέργειες», όπως είπε.
Τόνισε πως το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Ασία έχει δεκαπλασιαστεί και αυτό είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από την κοινή λογική, ενώ σημείωσε πως έχει έρθει η ώρα των ηγεσιών των μεγάλων χωρών να τοποθετηθούν σε αυτά τα θέματα, πέραν των ευχών, με συγκεκριμένες θέσεις - παρεμβάσεις και να δουν τι είναι αυτό που συντηρεί αυτή την αρρυθμία σε τέτοιο μεγάλο βαθμό.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως το καταναλωτής μπαίνει στην εξίσωση ταλαιπωρημένος και σύντομα θα αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις, ενώ έφερε ως παράδειγμα μια καρέκλα, η οποία πωλούνταν στην αγορά προς 39,99 ευρώ και σήμερα πωλείται 150 ευρώ. «Η τιμή για ένα λούτρινο αρκουδάκι έχει τετραπλασιαστεί από 50 ευρώ στα 200 ευρώ, η τιμή στο σίδηρο που χρησιμοποιείται στις οικοδομές έχει αυξηθεί κατά 60% ενώ οι τιμές των ραφιών που χρησιμοποιούνται στα καταστήματα έχουν διπλασιαστεί», ανέφερε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρούν τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ωστόσο εξακολουθούν να πιστεύουν και να επιμένουν ότι οι ανατιμητικές τάσεις -που σπρώχνουν τον πληθωρισμό- είναι συγκυριακές και προσωρινές.
Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν τις εξελίξεις, ωστόσο δεν ανησυχούν για τον πληθωρισμό και άλλες πιθανές ανατιμήσεις. Θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα γύρω στο 1-1,5%, κάτι που κρίνεται και ως θετικό μετά από μια μακρά περίοδο υποπληθωρισμού. Άλλωστε, όπως τονίζουν, το ότι το χρέος αποτιμάται σε τρέχουσες τιμές, κάνει τη χώρα να θέλει και έναν κάποιας μορφής πληθωρισμό. Σημειώνουν δε ότι, ειδικά λόγω της «προσεκτικής» πολιτικής της ΕΕ και της ΕΚΤ και τις μόνιμες αγωνίες των Γερμανών για τα πληθωριστικά φαινόμενα, δε θα υπάρξουν ανάλογα θέματα με αυτά που ίσως φοβούνται στις ΗΠΑ, όπου βέβαια οι «ενέσεις» ρευστότητας στην οικονομία είναι πολλαπλάσιες και η πιθανή άνοδος του πληθωρισμού, με πιο δυναμικό τρόπο, μεγαλύτερη. Πάντως κάθε 10 δολάρια που ανεβαίνει το πετρέλαιο, με βάση πάγιο κανόνα ένα 0,2%, το ΑΕΠ μπορεί να «κοπεί».
Ο πληθωρισμός
Πάντως στο 0,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο έναντι της πτώσης 1,1% τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2021, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 - Μαΐου 2020, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 - Μαΐου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019.
Επίσης, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του μηνός Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2020, παρουσίασε μείωση 1,2% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.
Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2021, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 - Μαΐου 2020, παρουσίασε μείωση 2,0% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 - Μαΐου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2018 - Μαΐου 2019.
Καμπανάκι κινδύνου από μικρομεσαίους
Στο μεταξύ ενημέρωση αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση του ελέγχου των ανατιμήσεων μετά και τις σημαντικές αυξήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των πρώτων υλών, ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) , με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021 προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και τον Αν. υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση .
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται συνεχής αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων , με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να ανατρέπουν τιμολόγια που επί χρόνια παρέμεναν σταθερά. Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές των καύσιμων έχουν σημειώσει άνοδο κατά 50% ενώ σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες που έχουν άμεση επίπτωση σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες , από την μεταποίηση μέχρι και τον τομέα των υπηρεσιών.
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας επισημαίνει τον κίνδυνο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «θέμα χρόνου ένα μαζικό και δευτερογενές κύμα ανατιμήσεων, που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στην τελική κατανάλωση» , και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να ξαναβρούν το βηματισμό τους και αναμένει τις ενέργειες της πολιτείας.
Ανησυχεί το κόστος ενέργειας
Παράλληλα, ενημέρωση αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση του ελέγχου των ανατιμήσεων μετά και τις σημαντικές αυξήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των πρώτων υλών, ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) , με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021 προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα , Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και τον Αν. υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση .
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται συνεχής αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων , με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να ανατρέπουν τιμολόγια που επί χρόνια παρέμεναν σταθερά. Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές των καύσιμων έχουν σημειώσει άνοδο κατά 50% ενώ σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες που έχουν άμεση επίπτωση σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες , από την μεταποίηση μέχρι και τον τομέα των υπηρεσιών.
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας επισημαίνει τον κίνδυνο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «θέμα χρόνου ένα μαζικό και δευτερογενές κύμα ανατιμήσεων, που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στην τελική κατανάλωση» , και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να ξαναβρούν το βηματισμό τους και αναμένει τις ενέργειες της πολιτείας .
');
}// end of if
},5500);
/*});*/
/*