עקוב
רוצים לקרוא תקציר של הכתבה?
את 2018 התחיל בנימין נתניהו בראשות קואליציה יציבה הנתמכת על ידי 67 חברי כנסת. חוץ מתפקיד ראש הממשלה, הוא החזיק גם במשרד החוץ. שר הביטחון היה אביגדור ליברמן, שר האוצר היה משה כחלון, שר החינוך היה נפתלי בנט. באופק לא נראה איום על המשך כהונתו. מועד הבחירות הבאות היה אמור להיות בסוף 2019, וקשה היה למצוא סיבה לכך שיוקדמו.
קופת המדינה היתה מלאה, המילה "מגפה" שימשה אז רק להתייחסות מטאפורית לתופעות חברתיות, כמו נוער המכור למשחק המחשב פורטנייט או משתמש באפליקציית מיוזיקלי. אפילו הגבול עם רצועת עזה נהנה משקט יחסי, בזמן שחמאס ליקק עדיין את פצעי מבצע צוק איתן.
עברו לתצוגת גלריה
רמי יהודיחה. מקמפיין ההפחדה של נתניהו ב–2015 לאסטרטגיית ממשלת השינויצילום: דודו בכר
כבר ב–2018 ביקש יאיר לפיד לשריין את הפרסומאי רמי יהודיחה, ששימש מנהל הקמפיין של נתניהו ב–2015, כדי שייעץ לו לקראת קמפיין בחירות עתידי
למרות זאת, יצר אז יו"ר יש עתיד יאיר לפיד קשר עם הפרסומאי רמי יהודיחה, מנהל משרד הפרסום LEAD. שלוש שנים קודם לכן, בבחירות 2015, זכה יהודיחה בגביע המוזהב של זירת הקמפיינים הפוליטיים, כששימש מנהל הקמפיין של נתניהו בבחירות שבהן זכה הליכוד ב-30 מנדטים. שיאו של הקמפיין היה ביום הבחירות, כשנתניהו לקח את אסטרטגיית ההסתה שלו אל הקצה באמצעות סרטון שבו הוא התריע מפני הסכנה הטמונה באפשרות שאזרחי ישראל הערבים יממשו את זכותם הדמוקרטית, "וינועו בכמויות אדירות לקלפיות".
לפיד ביקש לשריין את יהודיחה, כדי שייעץ לו בהתנהלותו לקראת קמפיין בחירות עתידי, שאותו ראה באופק. בפגישה ביניהם אמר לפיד בחיוך כי על יהודיחה "לכפר" על מה שעולל למדינה, באמצעות הסיוע שהעניק לניצחון נתניהו ב–2015. יהודיחה הסכים.
לא במקרה אנו מציבים את הזרקור על יהודיחה. רצף ארוך של גורמים חברו יחד בשלוש השנים שחלפו מאז הפגישה המדוברת, כדי להביא את יו"ר ימינה בנט למעמד שבו הוא נשבע אמונים כראש ממשלת ישראל בתחילת השבוע. בני גנץ, גדעון סער, ליברמן ונתניהו הם רק חלק מהאנשים שלהם צריך בנט להודות. ואולם מעל כולם, אפשר לסמן אדם אחד שבנט חייב לו יותר מכל את תפקיד ראש הממשלה — לפיד.
לפיד תפר את מה שהיה כנראה המשא ומתן המורכב ביותר שנערך אי־פעם בפוליטיקה הישראלית, ובסופו של דבר עשה משהו שאיש לא עשה לפניו: הקדיש את המנדט שקיבל מנשיא המדינה כדי להכניס לבית ראש הממשלה נציג של מפלגה מהקצה השני של הקשת הפוליטית. לא רק את המשא ומתן הוא הקדיש כדי להכניס את בנט לבלפור: כל קמפיין הבחירות של יש עתיד שועבד לטובת "אסטרטגיית הגוש", שנועדה להגיע למצב שבו יהיו בכנסת יותר מ–60 ח"כים שיתנגדו להמשך כהונתו של ראש ממשלה המואשם בפלילים. האסטרטגיה הזו נולדה בפגישות ליליות ארוכות במטה הבחירות של יש עתיד — "פורום המרתף" — שכלל את מקורביו של לפיד — הלל קוברינסקי, דני וסלי ויעל בר. אליהם ניתן להוסיף צוות מורחב, שכלל את מנהלת האסטרטגיה נעמה שולץ, יועצת החקיקה דנה כדורי, מנהלת הסיעה נטע אטיאס ומנהל מערך הדוברות רועי קונקול.
לפיד עשה משהו שאיש לא עשה לפניו: הוא הקדיש את המנדט שקיבל מהנשיא כדי להכניס לבית ראש הממשלה את נפתלי בנט — נציג של מפלגה מהקצה השני של הקשת הפוליטית
עברו לתצוגת גלריה
עם זאת, בעוד הרוב המכריע של הצוות המדובר מורכב מנאמניו של לפיד, שצועדים לצדו שנים ארוכות, יהודיחה היה האיש שהובא מבחוץ: שכיר חרב, שהועבר מעבר לקווים בניסיון להביא את הסחורה שסיפק ב-2015 לנתניהו. ב–2018, כשפנו אליו מלשכתו של נתניהו בניסיון לשחזר את העבודה המשותפת מ–2015, הוא הודיע שהוא כבר תפוס. בקמפיין הבחירות הראשון של 2019, היה יהודיחה חלק דומיננטי מהצוות של כחול לבן; בשני הוא זז מעט אחורה — במסגרת ההחלטה של לפיד לתת לבני גנץ להוביל את הקמפיין; בשלישי הוא לא היה נוכח; ובקמפיין 2021 שימש כאסטרטג של לפיד ומנהל הקמפיין של יש עתיד.
ספטמבר 2020: עפר שלח דורש פריימריז
"מה שיוצא — אני מרוצה". את התשובה הזו נתנה לנו אחת מחברות הכנסת של יש עתיד כמה ימים לפני הקמת הממשלה, כששאלנו אותה לאיזה תפקיד היא מכוונת אם יצלחו מאמציו של לפיד להקים ממשלה. גם כשהקשינו עליה כדי להבין אם היא מעוניינת בתיק חברתי או מוניציפלי, היא התעקשה שמבחינתה הכל הולך. עבור חברי הכנסת מדובר בתשובה נדירה: כולם יודעים היטב לאיזה תפקיד מיניסטריאלי הם מכוונים. כדי לאשש את הקביעה הזו, די לבחון את אירועי השבועות האחרונים, כמו המרד של עמיחי שיקלי מימינה והתנהלותו של אלי אבידר מישראל ביתנו, שעם הקמת הממשלה דחה את ההצעה לתפקיד שהניח בפניו ליברמן, והבהיר כי לאכזבה שלו יכולה להיות השלכה על תמיכתו במהלכיה של המפלגה.
המשא ומתן הנוכחי להקמת הממשלה לא היה צולח, אלמלא השקט התעשייתי המוחלט שממנו נהנה לפיד בתוך מפלגתו
עברו לתצוגת גלריה
עפר שלח. פרש מהמפלגה בדצמבר 2020צילום: אורן בן חקון
לפני פיזור הכנסת בפעם האחרונה, עמד לפיד בפני ההחלטה אם לשנות את מבנה המפלגה שלו. היה זה לאחר שחברו הקרוב עפר שלח פרש מהמפלגה בדצמבר, כשלפיד לא הסכים לדרישתו לערוך פריימריז. שלח גרס כי לפיד רואה ביש עתיד צעצוע פרטי שלו וכי פריימריז יאפשרו למפלגה לפרוץ את תקרת הזכוכית של 20 המנדטים, שמונעת ממנה להתמודד ישירות מול הליכוד. לפיד סירב — ושלח עזב את המפלגה. עם זאת, המשא ומתן הנוכחי להקמת הממשלה לא היה צולח, אלמלא השקט התעשייתי המוחלט שממנו נהנה לפיד בתוך מפלגתו, והביטחון המלא שיש לו בכך שכולם יתיישרו בהתאם להוראותיו. לבסוף קיבלה יש עתיד פחות ג'ובים ממה שהגיע לה על בסיס גודלה — עניין שבמפלגה אחרת היה עלול לייצר מהפכה פנימית.
דצמבר 2020: לחץ ציבורי לאיחודים בין המפלגות
לקראת מועד הגשת הרשימות, הוצף גוש השינוי במפלגות ובמועמדים ששואפים להיכנס לזירה ולהביא מזור לעם ישראל. רון חולדאי חבר לאבי ניסנקורן; שלח הקים מפלגה עם נשיא ארגון העצמאים להב, רועי כהן; משה יעלון החליט לרוץ באופן עצמאי עם מפלגתו תל"ם; וירון זליכה הקים את המפלגה הכלכלית. הלחץ הציבורי בגוש השינוי לאיחודים, שימנעו אובדן קולות, היה עצום. אבל לפיד התבצר בהחלטה, שלפיה אינו מעוניין להתאחד עם מפלגות אחרות — ונכון רק לשקול את האפשרות של שילוב בודדים במפלגה. ההחלטה הזו הותירה אותו כשליט יחיד במפלגה, איפשרה לו להתוות קמפיין מהודק, והקלה עליו את המשא ומתן בשלבים הסופיים של הקמת הממשלה.
פברואר 2021: גודל הגוש הוא הקובע
ההחלטה על אסטרטגיית הגוש נפלה ביש עתיד מיד לאחר הגשת הרשימות, בשבוע הראשון של הקמפיין, בפגישה שנערכה בין לפיד, יהודיחה ובר. היא היתה רחוקה מלהיות טריוויאלית בשלב שבו היא התקבלה. בשל אינטנסיביות האירועים הפוליטיים מאז קשה לזכור זאת, אבל במועד המדובר יש עתיד היתה במקרה הטוב המפלגה הרביעית בגודלה בסקרים, תוך שהיא מפגרת אחרי תקווה חדשה ואחרי ימינה — שכל אחת מהן נהנתה מ-20-10 מנדטים בסקרים. אם לא די בכך, רשימת התנאים שניצבה בפני הנוכחים לצורך השלמת מהלך של החלפת השלטון היתה ארוכה. בין היתר, כדי שהמהלך יצלח היה צורך בכך שסער ימשוך די מנדטים מהליכוד, ובמקביל גם יעמוד במילתו ולא יחבור לנתניהו; שלבנט ולנתניהו לא תהיה אפשרות להקים ממשלה באופן עצמאי; ושיש עתיד תהיה המפלגה הגדולה בגוש השינוי. למרות האינטרס האחרון, החליטו במפלגה לקדש את גודלו של גוש השינוי ולא את גודלה של יש עתיד.
בזמן שצוותים של בנט ישבו עם אלה של נתניהו, התחיל קוברינסקי לסגור הסכמים קואליציוניים עם מפלגות גוש השינוי. בזמן המשא ומתן, גם יו"ר רע"מ מנסור עבאס קטע את השיחות, כדי לשמוע מה יש לנתניהו להציע לו
עברו לתצוגת גלריה
מנסור עבאס במו"מ בכפר המכביה. עד לרגע האחרון ניהל שיחות עם נתניהו צילום: עופר וקנין
ההחלטה הזו הניבה רצף של החלטות טקטיות בקמפיין: לפיד מיעט בראיונות, וחברי הכנסת של יש עתיד נדרשו להבהיר בהופעותיהם בתקשורת כי אמנם ללפיד יש כל הכישורים להיות ראש ממשלה, אבל לא זה מה שחשוב בבחירות הנוכחיות. במטה הוגדרה האסטרטגיה הזו בשם "עוצמה שקטה". במפלגה הקפידו על קמפיין חיובי וממלכתי, והוחלט להתמקד במסרים של איחוד וריפוי — במקום בקמפיין "רק לא ביבי". יש עתיד התמידה בכך במרבית הקמפיין, למרות לחץ בלתי פוסק של יועצים וקמפיינרים במחנה השינוי לצאת למתקפה חזיתית על נתניהו, ולמרות לחץ מצד חברי הכנסת של המפלגה לציין שלפיד צריך להיות ראש הממשלה.
הלחץ הגדול ביותר הגיע מהליכוד: נתניהו היה עסוק בשחזור הקמפיין של 2015, שאותו ביצע עם יהודיחה, תוך שהוא מתבסס על ניסיון להציג לציבור את הבחירות כהתמודדות ראש בראש שלו מול לפיד, ואת ההתמודדות המפלגתית כמלחמה הישנה בין הימין לשמאל. בזמן שיש עתיד השקיעה סכומים קטנים בשלטי חוצות, מילא הליכוד את המדינה בשלטי ענק המכריזים כי הבחירה היא בין נתניהו ללפיד, תוך ניסיון לשאוב מנדטים מימינה ומתקווה חדשה. נתניהו בחר בסיסמה "ימין על מלא", בעוד שיש עתיד הגיבה בסיסמה "ממשלת בן גביר — קיצוניים על מלא או ממשלה שפויה". ב-2015 הביאה האסטרטגיה הזו של הליכוד את יצחק הרצוג וציפי לבני להישג של 24 מנדטים, אבל את נתניהו לניצחון גדול. ב-2021 ויתרה יש עתיד על המנדטים שנתניהו רצה שתקבל — לטובת הגוש.
מארס־מאי 2021: לפיד מקבל את המנדט, בנט מנתק מגע
עברו לתצוגת גלריה
הלל קוברינסקי, חבר ב"פורום המרתף" של יש עתידצילום: תומר אפלבאום
רק שבוע לפני פקיעת המנדט של לפיד הצטרפה ימינה למגעים. תוך כדי השיחות, המשיכו ח"כים של ימינה לקבל טלפונים מנתניהו
בסוף השבוע שלאחר היוודע תוצאות הבחירות הסופיות, נסע בנט לטיול משפחתי במדבר יהודה. עם חזרתו, במוצאי שבת ב–23:00, החליט לפיד להגיע אליו לביתו ברעננה. קודם לפגישה הזו התכנסו לפיד, קוברינסקי ויהודיחה לפגישת הכנה במרתף של לפיד. לפיד עידכן את יועציו כי הוא החליט להציע לבנט להיות ראשון ברוטציה. קוברינסקי אמר שאם כך, כדאי להציע מתווה כזה שבמסגרתו יכהן בנט כראש ממשלה בשנה הראשונה, יוחלף על ידי לפיד לשנתיים ויחזור לתפקיד לשנה האחרונה. אף שמתווה כזה היה מעלה את סיכויי לפיד להתיישב על כס ראש הממשלה, הוא סירב ואמר כי יציע לבנט שנתיים בתפקיד, גם אם ייקח את הסיכון שלא להגיע לארץ המובטחת. ההצעה הזו של לפיד נותרה ברקע בחודש שלאחר מכן, בזמן שנתניהו ניסה להשתמש במנדט שקיבל מהנשיא כדי להקים ממשלה.
אחרי כישלונו של נתניהו, העברת המנדט ממנו ללפיד ב–5 במאי לא היתה מובנת מאליה. בנט רצה לקבל את המנדט בעצמו, והניסיון של לפיד לאסוף ממליצים היה כרוך בשכנוע של סער להמליץ עליו לנשיא. רק חודש קודם לכן, מיד לאחר הבחירות, נמנע סער מכך. ואולם בשלב זה נכנס לפעולה בסיס האמון החזק, שאותו יצר לפיד עם סער בשבועות שקדמו לכך.
חמישה ימים לאחר מכן החליט המשרד לביטחון פנים, בראשות אמיר אוחנה, לקיים את מצעד הדגלים בירושלים כסדרו, תוך העברתו בשער שכם. חמאס הגיב על כך בירי רקטות לכיוון ירושלים, ובכך נפתח סבב לחימה מול עזה. המגעים להקמת ממשלה הוקפאו. ב–13 במאי עידכן בנט את לפיד בשיחת טלפון כי הוא מוריד מהפרק את הרעיון של הקמת ממשלת שינוי — וניתק את המגעים במשך קרוב לעשרה ימים. למרות זאת, ב–23 במאי החליט לפיד לפתוח מחדש את החמ"ל שבו הוא מנהל את המגעים להרכבת ממשלה במלון כפר המכבייה ברמת גן. בזמן שצוותים של בנט ישבו עם אלה של נתניהו, התחיל קוברינסקי לסגור הסכמים קואליציוניים עם מפלגות גוש השינוי. רק שבוע לפני רגע האמת, הצטרפה ימינה למגעים. בזמן המשא ומתן, המשיכו ח"כים של ימינה לקבל שיחות מנתניהו. גם יו"ר רע"מ מנסור עבאס קטע מדי פעם את השיחות, כדי לצאת למסדרון ולשמוע מה יש לנתניהו להציע לו.
יוני 2021: עלה בידם
נסיעה של שלוש שנים ברכבת הרים הסתיימה השבוע בהשבעת ממשלה ייחודית בפוליטיקה הישראלית. בנט, האיש שרק במארס סיים קמפיין בחירות כושל, שבמהלכו הוא התכווץ מ–23 מנדטים בסקרים לשבעה מנדטים בלבד בתוצאות האמת, נכנס ללשכת ראש הממשלה. שותפיו לגוש השינוי יצרו עבורו סיטואציה שבה כל שעליו היה לעשות הוא לומר כי הוא מוכן לכך. נתניהו, שהשיג 30 מנדטים, נשאר בחוץ.
עברו לתצוגת גלריה
חברי הממשלה החדשה בתמונה המסורתית בבית הנשיאצילום: אמיל סלמן
בין שני אלה נמצאת יש עתיד. אפשר לתהות אם לפיד הוא המנצח של מערכת הבחירות הזו. אחרי הכל, בסופו של דבר הוא לא הצליח לעמוד במטרה הראשונה של כל פוליטיקאי — להיכנס ללשכת ראש הממשלה. כמו שותפיו, גנץ וסער, הוא זז לאחור וויתר על הצעות שונות לרוטציה מצד נתניהו, אלא שהוא עשה זאת עם יותר מנדטים מהם. בטווח המיידי הוא זוכה בימים אלה להערכה ציבורית רחבה. עבור מי שזכה לאורך השנים לכינויים דוגמת "נפוליאון" ו"מגלומן", מדובר בלא פחות ממהפך. המבחן הגדול שלו יהיה טמון במערכת היחסים שלו עם בנט מכאן והלאה, וביכולת שלו להמשיך לתת לו את הבמה.
תגיות: