7:50
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι προσφέρει μεγάλη αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία επιτρέψει να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης της προηγουμένης εναντίον του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της χώρας, ο Ιβάν Ντούκε, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
«Προσφέρεται αμοιβή ως και 3 εκατ. πέσος (σ.σ. περίπου 666.000 ευρώ) στο πρόσωπο (...) που θα μας επιτρέψει να βρούμε τους υπεύθυνους για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που διένειμαν οι υπηρεσίες του από την Κούκουτα, στο βόρειο τμήμα της χώρας των Άνδεων.
Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, ο Χόρχε Βάργκας, δήλωσε ότι το ελικόπτερο δέχθηκε πυρά από συνοικία όχι μακριά από το αεροδρόμιο λίγο μετά την απογείωσή του.
Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν και ερεύνησαν «τον τομέα αυτόν», όπου «βρέθηκαν δύο όπλα»: ένα ημιαυτόματο τουφέκι AK-47, ο σειριακός αριθμός του οποίου αποτελεί αντικείμενο έρευνας, κι ένα τουφέκι διαμετρήματος 7,52 «που φέρει διακριτικά του στρατού της Βενεζουέλας», είπε.
Ο κ. Ντούκε βρισκόταν στο ελικόπτερο μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών της κυβέρνησής του, αντίστοιχα τον κ. Μολάνο και τον Ντανιέλ Παλάσιος, καθώς και τον Σιλβάνο Σεράνο, κυβερνήτη της περιφέρειας Νόρτε δε Σαντανδέρ, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα. Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία της Κολομβίας εικονίζουν σημάδια από σφαίρες στην ουρά και κοντά στον έλικα.
Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε. Την επίθεση καταδίκασαν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής.
«Δεν εκφοβιζόμαστε από τη βία, ούτε από τρομοκρατικές ενέργειες. Το κράτος μας είναι ισχυρό, η Κολομβία είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει αυτό το είδος απειλής», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους την ημέρα της επίθεσης. «Η κυβέρνηση δεν θα χάσει ούτε λεπτό στον αγώνα εναντίον της διακίνησης των ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», επέμεινε.
Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια, συγκρούονται η οργάνωση που επισήμως είναι η τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), οι Pelusos –υπολειμματική ομάδα οργάνωσης μαοϊστών ανταρτών που επισήμως έχει διαλυθεί κι εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα–, αποστάτες των άλλοτε Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), καθώς και διάφορες συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.
Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα στη βάση της 30ής Ταξιαρχίας του στρατού στην Κούκουτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες στρατιωτικοί και μερικοί σύμβουλοί τους των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Άμυνας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση αυτήν στον ELN. Η ηγεσία της οργάνωσης πάντως διέψευσε ότι επρόκειτο για ενέργεια δικών της μαχητών.