דירות למדינה במאות מיליונים בשדה דב
שדה דב לפני ואחרי [צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון]
המחלוקת נגעה ל-177 מבין הדירות שייבנו על שטחו של שדה התעופה לשעבר
מנהלי הגוש הגדול טענו שהמדינה אינה זכאית למחצית מהן, אך השופט יעקב שקד קובע שלשון ההסכם ברורה ולכן המדינה תקבל 85.5 דירות; שווי כל דירה הוא מיליוני שקלים
▪ ▪ ▪
המדינה זכאית ל-85.5 דירות בשטח שדה דב לשעבר, ששוויין מאות מיליוני שקלים. כך קובע 011.7.21) שופט בית משפט השלום בהרצליה, יעקב שקד, אשר דחה את עמדת מנהלי הגוש הגדול לפי דירות אלו שייכות לבעלים הפרטיים של הקרקע.
הגוש הגדול הוא מאות דונמים בצפון תל אביב, משדה דב ועד סמוך לצומת גלילות, הנמצאים בבעלות אלפי בעלים ומנוהלים בידי עוה"ד גלית רוזובסקי, רחל זכאי, משה ליפקה, מיכאל שפטלר ואליהו מינקוביץ. ההליכים בעניינם מנוהלים מזה 40 שנה, עד כה נבנו עליהם 3,700 דירות ופינוי שדה דב לפני שנתיים מאפשר לבנות מאות דירות נוספות. שוויה של כל דירה הוא מיליוני שקלים.
המחלוקת בין המדינה לבין המנהלים נגעה להסכם משנת 2008, לפיו המדינה זכאית למחצית מזכויות הבעלים הפרטיים בקרקעות שדה דב. המנהלים ביקשו לבטל את ההסכם, בטענה ששדה דב פעל בצורה בלתי חוקית במשך עשרות שנים, ולבסוף הגיעו הצדדים לפשרה. נקבע בה בין היתר, כי שאלת הזכויות ב-177 מן הדירות תוכרע בידי בית המשפט: האם כולן שייכות לבעלים הפרטיים או שהמדינה זכאית למחצית מהם. המנהלים טענו, כי ההסכם חל רק על התוכנית לגבי רוב שטח שדה דב, בעוד המדינה טענה שהוא חל גם על התוכנית הסמוכה.
שקד מקבל את עמדת המדינה, וזאת בשל שורה של נימוקים. הוא אומר כי לשונו של ההסכם ברורה לחלוטין ולכן אין צורך לחפש לו פרשנות שתתן לו משמעות אחרת. המנהלים הקודמים של הגוש הגדול - כולם עורכי דין מן השורה הראשונה בתחום הנדל"ן - היו שותפים לניסוח ההסכם, וגם בשל כך יש לתת מעמד מכריע ללשונו. מדובר בחוזה סגור, הקובע את זכויותיהם וחובותיהם של שני הצדדים, ולא בחוזה יחס פתוח המותיר להמשך את הטיפול בפרטים.
עוד אומר שקד, כי עו"ד אייבי נאמן המנוח - אחד המנהלים הקודמים של הגוש הגדול - התבטא פעמיים בצורה התומכת באופן חד-משמעי בכוונתם שלו ושל חבריו להעניק למדינה מחצית מהזכויות. לעומת זאת, המנהלים הנוכחיים לא זימנו לעדות את רוזובסקי, שהייתה שותפה לניסוח ההסכם ב-2008, וחזקה שעדותה הייתה תומכת בעמדת המדינה. גם ההיגיון העסקי מלמד, כי הצדדים התכוונו להעניק למדינה 50% מהזכויות תמורת פינוי שדה דב.
המנהלים חויבו בהוצאות בסך 80,000 שקל. על-פי ההסכמה בין הצדדים, הם יכולים לערער על פסק הדין לבית המשפט המחוזי בתל אביב. את המדינה ייצגו עוה"ד קרן יוסט ומאיה לויאן, וחלק מן הבעלים יוצגו בידי עו"ד דורון כוכבי.