Το διά ταύτα
UPD:08:21
Διαρροές και «γαϊτανάκι» ευθυνών ακολούθησε τις ανακοινώσεις χτες του ΔΕΔΔΗΕ για ωριαίες διακοπές σε όλη την Κρήτη στην ηλεκτροδότηση και τις αντίστοιχες του ΑΔΜΗΕ για την ηλέκτριση της διασύνδεσης με την Κρήτη. Έρχεται, δε, λίγες μέρες μετά τις σε υψηλούς τόνους λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του Διαχειριστή και της ΡΑΕ για τις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος και τις χρεώσεις 355 εκατ. ΥΚΩ με αιχμή την Κρήτη.
Όμως, λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη της Μικρής Διασύνδεσης της Κρήτης (Πελοπόννησος - Κίσσαμος) σε «έργο της χρονιάς» λόγω της ταχύτητας στην υλοποίησή του αλλά και της σημασίας του στην ενεργειακή ασφάλεια ήλθαν τα χτεσινά γεγονότα να μας προσγειώσουν.
Αναδείχθηκαν σειρά πολιτικών, θεσμικών και τεχνικών ελλειμμάτων στη θωράκιση των υποδομών. Άλλωστε είναι γνωστό, εν μέσω καύσωνα, ότι η Κρήτη έχει ανάγκη, ειδικά το καλοκαίρι, έστω κι αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, που λείπουν οι τουρίστες, από ισχυρά φορτία. Είναι γνωστό ότι τα «κουρασμένα» της φουγάρα δεν αντέχουν. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν νομικά και κυρίως πολιτικά και οικονομικά ζητήματα διαχείρισης στα θέματα των υποδομών. Είναι γνωστό ότι πάντα υπάρχει μια εκκρεμότητα και διαγκωνισμοί συμφερόντων. Είναι όμως γνωστό και ότι επιχειρήσεις και πολίτες δεν αντέχουν.
Έτσι, η νέα κόντρα για το «τις πταίει» προβληματίζει. Γιατί αφορά το μείζον ζήτημα των υποδομών όπου πατάει η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ έθετε το θέμα των υποδομών ως μια από τις βασικές μεγάλες προκλήσεις του κλάδου για την επόμενη μέρα. Και βέβαια «πριν αλέκτορα φωνήσαι…» εγένετο το «θαύμα» στην Κρήτη. Ευτυχώς, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς της Μεγαλονήσου, η σεζόν είναι ακόμη αναιμική και δεν υπάρχουν μεγάλα φορτία στο σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη κυμαίνεται στις 3,3 τεραβατώρες ετησίως (στην ηπειρωτική χώρα αντίστοιχα είναι 50 τεραβατώρες). Η αιχμή του φορτίου στο νησί είναι 700 ΜW.