Η νέα Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας μπαίνει στην αφετηρία. Το μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη πυκνοκατοικημένων περιοχών της πρωτεύουσας, όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, η Καισαριανή, του Ζωγράφου και τα Ιλίσια, αναζωογονώντας παράλληλα την οικονομία αλλά και την αγορά ακινήτων, όπως γίνεται συνήθως όπου κάνει στάση το μετρό.
Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία για την κατασκευή μιας νέας γραμμής μετρό, σχήματος «U», η πρώτη φάση της οποίας θα ενώνει το Αλσος Βεΐκου με το Γουδί, και τέσσερα χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στην Ευρώπη ανέβηκε στις ράγες.
Ολική επαναφορά
Η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της α’ φάσης της Γραμμής 4 από την Αττικό Μετρό και την ανάδοχο κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom το βράδυ της Τρίτης, παρουσία του πρωθυπουργού
Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
Κώστα Καραμανλή, άνοιξε μια εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων. Ακολούθησαν οι υπογραφές για το βόρειο τμήμα του Ε65 και για το Ελληνικό, επισφραγίζοντας την ολική επαναφορά του κατασκευαστικού κλάδου.
Η κλεψύδρα λοιπόν μετρά ήδη αντίστροφα για τα οκτώ χρόνια που είναι η συμβατική διάρκεια κατασκευής της Γραμμής 4. Οι πρώτες εργασίες αναμένονται στις αρχές του 2022 και θα ξεκινήσουν από τις δυο άκρες του έργου, σε Αλσος Βεΐκου και Κατεχάκη. Ομως οι Αθηναίοι θα δουν τα πρώτα εργοτάξια μέσα το καλοκαίρι, καθώς η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες, προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου.
Δέσμευση χώρων
Οι χώροι έχουν ήδη αρχίσει να δεσμεύονται, ώστε να γίνουν από την ανάδοχο ΕΡΕΤΒΟ οι απαραίτητες μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, κυκλοφοριακές μελέτες, παρακάμψεις και αρχαιολογικές εργασίες. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει 9 θέσεις, ξεκινώντας από τα άκρα, σε Αλσος Βεΐκου και Κατεχάκη, για να προετοιμαστούν τα φρεάτια από όπου θα μπουν οι δύο ολοκαίνουργιοι μετροπόντικες (TBM) για να ξεκινήσει η κατασκευή της σήραγγας, την οποία θα σκάβουν ταυτόχρονα. Επίσης, περιλαμβάνονται οι σταθμοί Ακαδημία, Ευαγγελισμός, Εξάρχεια, Κολωνάκι και τα φρέατα σε Βιβλιοθήκη, Διακλάδωση Ευαγγελισμού και ΓΝΑ.
Η αναστάτωση βεβαίως στις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης θα είναι αναπόφευκτη. Οι Αθηναίοι έχουν μεν την εμπειρία από την κατασκευή των υφιστάμενων γραμμών του μετρό, όμως έχουν να δουν εργοτάξια στο κέντρο της πόλης περίπου δεκαπέντε χρόνια. Με την ολοκλήρωσή της, όμως, η Γραμμή 4 θα τους αποζημιώσει. Περίπου 340.000 επιβάτες θα μετακινούνται καθημερινά, ενώ 53.000 ΙΧ αναμένεται να τραβήξουν χειρόφρενο σε ημερήσια βάση. Η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 318 τόνους/ημέρα.
Η Γραμμή 4 θα έχει μήκος 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15 σταθμούς. Θα συνδέσει σημαντικά σημεία της πόλης, όπως την αθηναϊκή τριλογία με τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολυτεχνείο, Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη, Ιατρική), τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Παίδων και Λαϊκό, καθώς και πολλά δημόσια κτίρια και υπουργεία.
Σταθμοί ανταπόκρισης
Το κέντρο της πόλης θα εξυπηρετείται με 4 νέους σταθμούς σε Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ακαδημία και Ευαγγελισμό, όπου οι δύο τελευταίοι θα είναι σταθμοί ανταπόκρισης με τις υπάρχουσες γραμμές. Οι πολίτες που θα εξυπηρετούνται ως προς την κατοικία τους σε ακτίνα 500 μ. από τους σταθμούς ανέρχονται σε 295.000, ενώ οι εξυπηρετούμενες θέσεις εργασίας προσεγγίζουν τις 120.000.
Η μεταφορική ικανότητα του συστήματος ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 28.000 επιβάτες ανά ώρα αιχμής. Ο ελάχιστος αριθμός επιβατών ανά συρμό ορίζεται συμβατικά στα 700 άτομα.