Φονικές πλημμύρες στη Γερμανία: Δεκάδες νεκροί, πάνω από 1.300 αγνοούμενοι - Πού οφείλονται τα ακραία φαινόμενα
Published 2021-07-16T04:23:00.000Z
Facebook
Whatsapp
Στους 67 οι νεκροί, τουλάχιστον 1300 αγνοούμενοι. Αγώνας δρόμου από τα σωστικά συνεργεία για την απεγκλώβιση πολιτών. Το μήνυμα Μέρκελ.
Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις
πλημμύρες στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίας - Παλατινάτου, ενώ τα θύματα από τις καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 67. Για «ακόμη περισσότερους νεκρούς» έκανε λόγο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.
Σύμφωνα πάντως με την ίδια εκπρόσωπο, το
δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή έχει παραλύσει, γεγονός το οποίο όπως είπε, έχει ως συνέπεια πολλοί που θεωρούνται αγνοούμενοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν.
«Ελπίζουμε να συμβαίνει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. «Υπάρχουν άνθρωποι νεκροί, άνθρωποι αγνοούμενοι, άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε η
Πρωθυπουργός της Ρηνανίας - Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ (SPD).
Από την πλευρά του ο
'Αρμιν, Λάσετ, Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, η οποία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, συνέδεσε τα
ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών - καύσωνα και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις - με την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Λάσετ έχει δεχθεί κατ' επανάληψη κριτική για τη στήριξη που προσφέρει στα ανθρακωρυχεία της περιοχής του και για την ταυτόχρονη παρακώλυση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Ο καθηγητής Ωκεανοφυσικής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα της Κλιματικής Επίδρασης
Στέφαν Ράμστορφ δήλωσε ωστόσο ότι είναι ακόμη
ασαφές εάν οι βροχοπτώσεις της δυτικής Γερμανίας αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Μπορούμε όμως να πούμε ότι τέτοια γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου", διευκρίνισε.
Ο 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος παρενέβη χθες το βράδυ σε ζωντανή εκπομπή του ZDF από το Στόλμπεργκ στο 'Ααχεν, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν όσο γίνεται πιο σύντομα κατεστραμμένοι δρόμοι, γέφυρες και άλλες εγκαταστάσεις. Τις προσπάθειες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές συνδράμουν αμερικανοί εθελοντές από την γειτονική αεροπορική βάση του Σπανγκντάλεμ, με τη διανομή εκατοντάδων σάκων με άμμο στους κατοίκους της περιοχής.
Μέρκελ: Δεν θα σας αφήσουμε μόνους
Η Καγκελάριος
Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία για τη βούληση της πολιτείας να τους στηρίξει την επόμενη μέρα της καταστροφής.
«Μπορώ να πω στους ανθρώπους:
Δεν θα σας αφήσουμε μόνους σε αυτές τις δύσκολες, τρομερές στιγμές. Θα βοηθήσουμε και στην ανοικοδόμηση» τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους Πρωθυπουργούς της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ρηνανίας - Παλατινάτου όσο και με τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατά την απουσία της στο εξωτερικό εκτελεί χρέη αρχηγού της κυβέρνησης.
«Στην Γερμανία τελειώνει μια μέρα αγωνίας, φόβου για τη ζωή και την περιουσία και ανασφάλειας. Εκατοντάδες άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου.
Φοβάμαι όμως ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε την τραγωδία σε όλη της την έκταση», πρόσθεσε η Καγκελάριος και, αναφερόμενη στις όλο και πιο συχνές φυσικές καταστροφές, σημείωσε ότι «ο αριθμός ακραίων καιρικών φαινομένων έχει αυξηθεί δραματικά» τα τελευταία χρόνια και «για αυτό ο κόσμος πρέπει να δράσει». Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επανήλθαν στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ θα λάβουν μέρος και στη Διεθνή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη.
Από την πλευρά του ο
Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα από τις καταστροφές στη Γερμανία. «Είναι μια τραγωδία και οι καρδιές μας βρίσκονται κοντά στις οικογένειες που έχουν χάσει τους αγαπημένους τους», δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος.
Γιατί «πνίγηκε» η Γερμανία
To
ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που πριν 5 μέρες βρισκόταν στον ΒΔ Ατλαντικό πέρασε από την Μεγάλη Βρετανία και συνέχισε το ταξίδι του νοτιότερα για να προκαλέσει μεγάλες βροχοπτώσεις στα υπόλοιπα Βόρεια και Κεντρικά τμήματα της Ευρώπης.
Παρά τις έγκαιρες
προειδοποιήσεις μέσα από το σύστημα Meteoalarm δεν μπόρεσαν να αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες, ενώ και οι φυσικές καταστροφές ήταν μεγάλες.
Το
ψυχρή λίμνη αστάθειας που το συνοδεύει , παρότι εξασθενεί καθώς κινείται ανατολικά, συνεχίζει να προκαλεί
ισχυρές καταιγίδες σε Γερμανία και Πολωνία. Ενώ οι περισσότερες πλημμύρες στη Νότια Ευρώπη (και στην Ελλάδα) αφορούν την κατηγορία των στιγμιαίων πλημμυρών και συμβαίνουν συνήθως μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, στην κεντρική και δυτική Ευρώπη είναι πιο συνηθισμένες οι πλημμύρες όταν ξεχειλίζουν τα μεγάλα ποτάμια κυρίως μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου. Έχουν περάσει μόλις 8 χρόνια από τις μεγάλες πλημμύρες του 2013 όπου τότε υπήρξε και πρόταση ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις πλημμύρες στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Οι
σύγχρονες μελέτες που έχουν εξετάσει πάνω από 1500 πλημμύρες που συνέβησαν στην Ευρώπη τα τελευταία 150 χρόνια μας αποκαλύπτουν ότι από αυτές, οι 879 (56%) ήταν στιγμιαίες (flash) που προήλθαν από
υπερχείλιση ποταμών ή ρεμάτων και διήρκεσαν λιγότερο από 24 ώρες, οι 606 (39%) ήταν κανονικές πλημμύρες ποταμών, οι 56 (4%) παράκτιες πλημμύρες και οι υπόλοιπες 23 (1,5%) μικτά πλημμυρικά φαινόμενα. Στην κεντρική και δυτική Ευρώπη οι πιο συνηθισμένες οι πλημμύρες είναι αυτές που ξεχειλίζουν τα μεγάλα ποτάμια κυρίως μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου.
Από τη σχετική μελέτη διαπιστώθηκε ότι
σε όλη την Ευρώπη υπάρχει διαχρονικά αύξηση στις εκτάσεις που πλημμυρίζουν από τα νερά. Από την άλλη όμως, παρότι από το 1870 έως το 2016 ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 130% και οι κατοικημένες αστικές περιοχές πάνω από 1.000%, τα ανθρώπινα θύματα από τις πλημμύρες μειώνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,4% έως το 1950. Από τότε μέχρι σήμερα, η μέση ετήσια μείωση των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη (4,3%) . Παρόλα αυτά , εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θύματα καθώς και αρκετές ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση . Μπορεί να είναι δηκτική η σχετική ανάρτησή μου , όμως αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη ρίζα του κακού για τα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα.