بخشی از برندگان جشنواره کن امسال
شنبه ۲۶ سرطان ۱۴۰۰
افغانستان ما: جشنواره کن امسال بر خلاف سال پار که اصلا برگزار نشد، با وجود شیوع پاندمی کرونا در کن فرانسه برگزار شد. جشنواره امسال از تاریخ 15 سرطان شروع و تا امروز 26 سرطان ادامه پیدا خواهد کرد. تا اکنون بخشهای از برندگان این جشنواره شناخته و اعلان شده است. در این یادداشت به سه بخش از برندگان جشنواره کن از جمله بخش دو هفته کارگردانان کن که از مهمترین بخشهای این جشنواره است، بخش هفته منتقدان که به فلمهای اول و دوم کارگردانها اختصاص دارد و بخش سینه فونداسیون که مختص فلمهای دانشجویان مدارس فلم سازی است پرداخته خواهد شد.
فلم «کیارا» برنده بخش دو هفته کارگردانان کن
جوناس کارپینانو با فلم «کیارا» به عنوان برنده بخش دو هفته کارگردانان جشنواره فلم کن ۲۰۲۱ شناخته شد.
جوناس کارپینانو نویسنده-کارگردان ایتالیایی برای فلم «کیارا» به عنوان برنده جایزه بهترین فلم اروپایی کن انتخاب شد. وی سال ۲۰۱۷ نیز برای فلم قبلیاش با نام «چامبرا» که مارتین اسکورسیزی تهیهکنندهاش بود همین جایزه را برده بود.
بخش دو هفته کارگردانهای کن که مهمترین بخش جنبی این جشنواره است دومین جایزه خود را به ونسان مائل کاردونا برای اولین فلم بلندش «ضربان مغناطیسی» داد. این جایزه از سوی انجمن نویسندگان فرانسه اهدا میشود. این فلم ساز سال ۲۰۱۰ با فلم کوتاه «هرجایی بیرون از جهان» در بخش سینهفونداسیون حضور یافته بود.
«کیارا» با تمرکز بر دختر ۱۶ ساله یک خانواده ساخته شده که متوجه میشود پدر عزیزش ممکن است بخشی از سازمان جنایی محلی باشد.
امسال بخش دو هفته کارگردانهای کن میزبان فلمهای گروهی کارگردان جوان بود و ۱۰ فلم از ۲۳ فلمی که در این بخش به نمایش درآمد اولین فلم بلند سازندگانشان بود.
فلم «پرها» برنده بخش هفته منتقدان کن
عمر الزهیری با کمدی درام «پرها» به عنوان برنده جایزه بزرگ نسپرسو در هفته منتقدان کن شناخته شد.
بخش هفته منتقدان که به فلمهای اول و دوم کارگردانها اختصاص دارد جایزه بزرگ نسپرسو را به فلم کارگردان مصری اهدا کرد.
«پرها» که در مصر معاصر میگذرد درباره سفر یک زن با سه فرزندش است. همسر ایدهالیست این مرد توسط یک جادوگر به یک مرغ بدل شده است.
الزهیری از بیش از ۳۰ مرغ واقعی در تولید این فلم استفاده کرده و از یک مربی حیوانات در این راه بهره گرفته است. این فلم را کمپانی استیل موویک فرانسه با همکاری فلم کلینیک مصر ساختهاند. یک کمپانی هلندی و یونانی نیز از دیگر سرمایهگذاران فلم بودهاند.
جایزه ستاره نوظهور این بخش نیز به ساندرا ملیسا تورس برای نقشآفرینیاش در «آمپارو» ساخته سیمون مسا سوتو رسید که درباره مادری از طبقه کارگر است که سعی دارد پسرش را از سربازی اجباری در کلمبیا نجات دهد.
این دو جایزه توسط هیات داوران به ریاست کریستین مونجیو کارگردان رومانیایی که برای فلم «۴ ماه، ۳ هفته و ۲ روز» برنده نخل طلای کن شده بود، به برندگان اهدا شدند.
در عین حال «اولگا» نیز جایزه «اسایسیدی» را برد که به فلمنامهنویسان تعلق میگیرد. الی گریپ و رافائله دسپلچین این جایزه را برای تصویری که از دنیای یک ژیمناستیک رقابتی در اوکراین ارایه کرده دریافت کردند.
امسال شصتمین دوره این بخش جنبی کن با اکران ۱۳ فلم برای اولین بار صورت گرفت. از این میان ۷ فلم در بخش رقابتی حضور داشتند و فلمها از میان نزدیک به هزار فلم ارسال شده توسط چارلز تسون کارگردان هنری و گروهی که وی را همراهی میکردند، انتخاب شده بودند.
این بخش جنبی کن کارش را با نمایش «داستان عشق و اشتیاق» ساخته لیلا بوزید به اتمام میبرد. این فلم درباره جوانی ۱۸ ساله از منطقه الجزایری نشین فرانسه است که در نواحی حاشیهای پاریس رشد میکند و با یک دختر جوان تونسی در کالج آشنا میشود. این آشنایی زندگی او را تغییر میدهد.
فلم «بچه سمندر» برنده بخش سینهفونداسیون کن
«بچه سمندر» ساخته تئو دگن کارگردان بلژیکی به عنوان برنده اصلی بخش سینه فونداسیون جشنواره کن هفتادو چهارم شناخته شد.
هیات داوران این بخش متشکل از کوتر بن هنیه نویسنده تونسی، تووا نووتنی نویسنده –بازیگر سوئدی، آلیس وینوکور نویسنده-کارگردان فرانسویی، سامح علا نویسنده و کارگردان مصری، کارلوس موگوئیرو فلم ساز و آموزگار اسپانیایی و نیکلاس پریزر کارگردان و فلم نامهنویس فرانسوی از این فلم به عنوان یک فلم شخصی، ارویجینال و جادویی یاد کردند.
امسال در بیست و چهارمین دوره بخش سینه فونداسیون که مختص فلمهای دانشجویان مدارس فلم سازی است ۱۷ فلم به نمایش درآمد که از میان ۱۸۳۵ فلم ارسال شده برگزیده شده بودند و ۴ انیمیشن در میان آن ها جای داشت.
جایزه دوم این بخش به یون دیوون از دانشگاه ملی هنر کره جنوبی برای «جیرجیرک» اهدا شد. هیات داوران این فلم را تحولی شگفتانگیز و ظریف خواند که از سوی یک کارگردان آیندهدار که آن ها را تحت تاثیر قرار داده ساخته شده است.
جایزه سوم هم به دو فلم اهدا شد که شامل «داستانهای عشق در حال حرکت» ساخته کارینا-گابریلا داساوونو از رومانی و «کانتاریرا» ساخته رودریگو ریبیرو از برزیل بودند.
برنده اول ۱۵ هزار یورو، برنده دوم ۱۱ هزار و ۲۵۰ یورو و برندگان سوم ۷۵۰۰ یورو به عنوان جایزه دریافت کردند.