iranwire.com
تحصیل در مدرسه حقانی، سابقه بازجویی، قضاوت در پروندههای حساس، دادستانی دادگاه ویژه روحانیت و متهم بودن به فساد اقتصادی قبل از تصدی سمت ریاست قوه قضاییه، از جمله تفاوتهای «غلامحسین محسنی اژهای» با روسای قبلی این قوه است. او همچنین برای کسب رتبه آخر در نداشتن سوابق حوزوی با «ابراهیم رئیسی» رقابت میکند.
غلامحسین محسنی اژهای بخشی از دهه ۶۰ را در وزارت اطلاعات و بخش دیگری را در قوه قضاییه سپری کرده است. او در پروندههای مهم امنیتی در این دهه از جمله مرحله سوم رسیدگی به انفجار در دفتر نخست وزیری و «مهدی هاشمی»، برادر داماد آیتالله «منتظری» بازجو و نماینده دادستان بوده است و از این رو متفاوت از ابراهیم رئیسی است.
او همچین بر خلاف روسای سابق قوه قضاییه خود در پروندههای متعددی قاضی بوده و حکم صادر کرده است.
غلامحسین محسنی اژهای و ابراهیم رئیسی به دلیل نداشتن سابقه تحصیل جدی در حوزه و در مقابل فعالیت طولانی در قوه قضاییه متفاوت از روسای سابق این قوه هستند.
در دوره آیتالله «خمینی» و بخشی از دوره آیتالله «خامنهای» روال بر این بود که یک مجتهد به عنوان رییس قوه قضاییه منصوب میشد که خود چندان سابقه حضور در قوه قضاییه را نداشت؛ اما در حوزه علمیه و فضای سیاسی درون حکومت چهره شاخصی بود.
با ریاست ابراهیم رئیسی بر قوه قضاییه اما روند تغییر کرد و فردی رییس شد که در میان روسای قوه قضاییه پس از انقلاب ۵۷ پایینترین جایگاه حوزوی را داشت. او در عین حال بر خلاف روسای قبلی از ابتدا در قوه قضاییه فعال بوده است. محسنی اژهای نیز همین وضعیت را دارد و حدود شش سال در حوزههای اصفهان و قم تحصیل کرده که تنها مراحل مقدمات و قسمتی از سطح را گذرانده است. او نیز مانند ابراهیم رئیسی بر اساس استانداردهای حکومتی در جمهوری اسلامی مجتهد محسوب میشود اما این عنوان سیاسی است و در ساختار سنتی حوزه جایگاهی ندارد.