comparemela.com


Προπαγανδιστικό δημοσίευμα της τουρκικής κρατικής ιστοσελίδας TRT στην αραβική γλώσσα παρουσιάζει τα κύρια ζητήματα της διαμάχης μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας.
Και αυτό γίνεται «Για να κατανοήσει ο αραβικός πληθυσμός τις ελληνικές απαιτήσεις πίσω από τις προκλητικές και αδιάλλακτες πρακτικές των Ελλήνων, που εμφανίζονται με τη γλώσσα της απειλής, της έντασης και της κλιμάκωσης που αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας» εξηγεί το τουρκικό δημοσίευμα.
«Από την εποχή του Βυζαντίου»
«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει προκλητικές πρακτικές και αδιαλλαξία ως μέθοδο αντιμετώπισης της Τουρκίας. Και η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των τελευταίων ετών, αλλά οι ρίζες της ξεκινούν από την εποχή της σύγκρουσης Σελτζούκων – Βυζαντίου το 1048, το οποίο κληρονόμησαν οι Οθωμανοί από το έτος 1300, συνεχίστηκαν με τη μορφή λαϊκών εξεγέρσεων καθόλα τα χρόνια, αλλά και πριν το τέλος της κυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο προστίθεται:
«Τον τελευταίο αιώνα, μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονταν σε κατάσταση ψυχρότητας πριν το ξέσπασμα της κρίσης για εξερεύνηση από την Τουρκία φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
»Οι διαφορές τους περιορίστηκαν στο ζήτημα των μεταναστών που διέρχονται τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα και την αντίρρηση της Ελλάδας για την απόφαση της Αγκυρας να μετατρέψει το Μουσείο Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί στα μέσα του 2020, και σίγουρα δεν ξεχνάμε την κρίση που οι δύο πλευρές βίωσαν όταν η Τουρκία πραγματοποίησε την ειρηνευτική διαδικασία στο νησί της Κύπρου το 1974.
»Πριν λίγες ημέρες, η τουρκική ομάδα Γαλατασαράι γνώρισε τις τελευταίες προκλητικές προσπάθειες της Αθήνας. Η τουρκική ομάδα, η οποία πήγε να παίξει φιλικό αγώνα με την ελληνική ομάδα Ολυμπιακός, συνάντησε απροσδόκητη αντιμετώπιση καθώς οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από το σύνολο της ομάδας να περιμένει στο αεροδρόμιο, υποστηρίζοντας τη μη εγκυρότητα των τεστ COVID-19 (PCR) που πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη, αναγκάζοντάς την να επιστρέψει στην Τουρκία και να εκδώσει δήλωση καταδίκης των ελληνικών ενεργειών».
Η Ανατολική Μεσόγειος
«Τα τελευταία χρόνια ξέσπασε η κρίση έρευνας και εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς η Ελλάδα εργάζεται για να επεκτείνει την υφαλοκρηπίδα της με τρόπο που παραβιάζει την τουρκική κυριαρχία κατά παράβαση του διεθνούς ναυτικού δικαίου, επίσης με συνεχείς επαφές προσπαθεί να συσπειρώσει συμμάχους στο πλευρό της για να πολιορκήσει την Τουρκία και να της επιβάλει απομόνωση και διεθνείς κυρώσεις…
(Στο κείμενο υπάρχουν εμβόλιμα βίντεο με αραβικούς υπότιτλους – κάτω – τα οποία προβάλλουν με διάφορους τρόπους το τουρκικό αφήγημα)
»Από την άλλη πλευρά, η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στις προκλητικές ελληνικές κινήσεις που έγιναν με στόχο να περιοριστεί η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και μαζί με τις ευρωπαϊκές χώρες να την αποκλείσουν και να κλέψουν τα δικαιώματά της που σχετίζονται με την αναζήτηση και εξερεύνηση των φυσικών πηγών ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία έχει γίνει πιο αποφασιστική προκειμένου να μην χάσει τα δικαιώματά της…».
«Εγιναν στρατηγικές κινήσεις από την Τουρκία, η μία μετά την άλλη, ξεκινώντας με την αποστολή τουρκικών πλοίων για αναζήτηση και έρευνα στη ζώνη των αμφισβητήσεων, με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη στα τέλη του 2019 και τη δημιουργία βάσης για αεροσκάφη στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, που οδήγησε στην έναρξη συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.
Από την άλλη, η Αίγυπτος μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, παρόμοια με εκείνη που υπεγράφη με την κυβέρνηση της Λιβύης.
Το Αιγαίο
Οι αψιμαχίες και οι παρενοχλήσεις μεταξύ των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων της Αγκυρας και της Ελλάδας είναι συχνές λόγω της διαμάχης για τα νησιά του Αιγαίου, ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα διαφωνίας στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς θεωρείται κύριο θέμα της σύγκρουσης με την Ελλάδα να χρησιμοποιεί διάφορα προσχήματα για να επεκτείνει τον έλεγχό της στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου Πελάγους.
»Οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση, αλλά και εν μέσω διεθνών προειδοποιήσεων ότι μία από αυτές τις αψιμαχίες θα μπορούσε να προκαλέσει γενική σύρραξη, έχουν αυξήσει την ένταση από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 λόγω της κούρσας των στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών.
Το 1995, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η επέκταση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ελλάδας θα θεωρηθεί αιτία πολέμου, ειδικά επειδή οι ελληνικές απαιτήσεις δεν περιορίζονταν στον θαλάσσιο χώρο, αλλά επεκτείνονταν και στον εναέριο χώρο όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε την επέκτασή του στο Αιγαίο από τα 6 στα 10 μίλια.
Η Κύπρος
Το νησί της Κύπρου μπήκε υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφού οι ιταλοί Ενετοί το εκκένωσαν το 1571. Από τότε η Κύπρος παρέμεινε υπό την οθωμανική αυτοκρατορία για τρεις αιώνες, γνωρίζοντας περιόδους σταθερότητας και ευημερίας και άλλες περιόδους πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής.
Από το 1878 έως το 1960, η Κύπρος παρέμεινε υπό τη βρετανική κυριαρχία.
Οταν απέκτησε την ανεξαρτησία της, οι τρεις χώρες, Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν για το σύστημα διακυβέρνησης στο νησί, και συμφωνήθηκε ότι η τουρκική μειονότητα θα συμμετείχε στη διακυβέρνηση, αλλά η ελληνική πλειοψηφία, που αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα του νησιού, δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις τη, και ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των δύο μερών. Μέχρι να γίνει γνωστό ως “Κυπριακό πρόβλημα”, το νησί καταλήφθηκε από την ελληνική στρατιωτική χούντα.
»Αφού η τουρκική μειονότητα υπέστη παρενοχλήσεις, δολοφονίες και εκτοπισμούς, ο τουρκικός στρατός κινήθηκε αμέσως για να προστατεύσει την τουρκική μειονότητα στο νησί και ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση που την ονόμασε “ειρηνευτική διαδικασία”, το 1974, καταλαμβάνοντας σημαντικό τμήμα του νησιού.
Στη συνέχεια, το 1983, η Τουρκία κήρυξε το βόρειο τμήμα του νησιού ως τουρκική ομοσπονδία, κάτι που εξόργισε την Ελλάδα και τις δυτικές χώρες, και αργότερα ελήφθη ως πρόσχημα για να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα»
Μετά την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, μετά την οποία η Ελλάδα αποχώρησε από την τουρκική επικράτεια της Θράκης, αφού έχασε τον πόλεμο από τις τουρκικές δυνάμεις αντίστασης στη Σακάγια και στη συνέχεια στη Σμύρνη, υπογράφηκε συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμού μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις 30 Ιανουαρίου 1923, με εξαίρεση την ένταξη των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης στη βορειοανατολική Ελλάδα.
»Σε περίπου 150.000 ανθρώπους ανέρχεται η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα που ζει στις περιοχές της ελληνικής περιοχής της Θράκης, επιπλέον σε περίπου 6.000 άλλους που ζουν στα νησιά της Ρόδου και της Κω. Αγωνίζονται όλοι για τα κοινωνικά και νομικά τους δικαιώματα, όπως και οι Ελληνες.
»Από την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών πριν 97 και πλέον χρόνια, η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα που διαμένει στη Δυτική Θράκη συνεχίζει να υποφέρει από διάφορα προβλήματα, συνεχείς παραβιάσεις και στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξεκινώντας με τον αποκλεισμό τους από τη συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών.
»Σοβαρές παραβιάσεις των βασικών δικαιωμάτων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, από το 1967 έως την πτώση της – μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στο νησί της Κύπρου το 1974 – μέχρι την τρέχουσα κρίση που οφείλεται στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να τους αναγνωρίσει ως εθνική μειονότητα, παρεμβαίνοντας στις θρησκευτικές και εκπαιδευτικές τους υποθέσεις.
Πηγή: trtarabi.com, echedoros-a.gr

Related Keywords

Athens ,Attikír ,Greece ,Istanbul ,Turkey ,Cyprus Island ,Nicosia ,Cyprus ,Aegean Sea ,Oceans General ,Oceans ,Egypt ,United Kingdom ,Smyrna ,Izmir ,Italy ,Libya ,Byzantium ,Greek ,Turkish , ,Museum Saint Wisdom ,European Union ,Islanda Turkish Federation ,Mission Turkey ,East Mediterranean ,Island It Cyprus ,Turkish Democracy It North Cyprus ,Turkish Federation ,Turkey Democracy ,Treaty It Lausanne ,Turkish Territory It Thrace ,Muslims It West Thrace ,Turkish Muslim ,West Thrace ,ஏதென்ஸ் ,கிரீஸ் ,இஸ்தான்புல் ,வான்கோழி ,சைப்ரஸ் தீவு ,நிகோசியா ,சைப்ரஸ் ,ஏஜென் கடல் ,பெருங்கடல்கள் ,எகிப்து ,ஒன்றுபட்டது கிஂக்டம் ,ஸ்மர்ந ,இஸ்மிர் ,இத்தாலி ,லிபியா ,ப்யசாண்டியும் ,கிரேக்கம் ,துருக்கிய ,ஐரோப்பிய தொழிற்சங்கம் ,பணி வான்கோழி ,கிழக்கு மத்திய தரைக்கடல் ,துருக்கிய கூட்டமைப்பு ,துருக்கிய முஸ்லீம் ,

© 2024 Vimarsana

comparemela.com © 2020. All Rights Reserved.