Δημήτρη Γκάτσιου
Σε απόλυτο συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία διεθνοποιούν, σε όλα τα fora, το νέο κύμα των προκλητικών ενεργειών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολυεπίπεδη αποδοκιμασία, στον απόηχο των παράνομων ανακοινώσεων για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια, μέσα από το άνοιγμα περιοχής της περίκλειστης πόλης.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στη Λευκωσία για σειρά επαφών με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Μεταφέροντας την ένταση του 2020 από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη φορά στην Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί ακόμα μία κίνηση που ιονίζει περαιτέρω την ατμόσφαιρα, με τη γειτονική χώρα να απομακρύνεται περισσότερο από τη Δύση.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας του… σόου που έστησε ο Τούρκος πρόεδρος, 47 χρόνια από την εισβολή στη Μεγαλόνησο, έθεσαν επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις, υπό το φως των εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκπέμπει τα δικά του ηχηρά μηνύματα.
"Ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό.
Σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε. Τιμώντας τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ενισχύοντας τη συμπαράταξή μας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου", τόνισε.
"Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα.
Για αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές. Οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της Ε.Ε μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική. Ένα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης και της προόδου για το λαό και τους γείτονές της", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Αθήνα, την ίδια στιγμή, ανοίγει τη…βεντάλια της ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων. Ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Βικτόρια Νούλαντ, για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.
Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε, με τον πιο έντονο τρόπο, την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
"Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή. Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).
Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, Τουρκία να σεβαστεί", σημείωσε, σε ανακοίνωσή του.
Σφυροκόπημα από ΗΠΑ-Ευρώπη
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την έντονη καταδίκη και την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αντιδράσει στους σχεδιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού).
Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020", σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Για "απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων" έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη "βαθιά ανησυχία" για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.
"Η Ε.Ε. εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.
Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα", ανέφερε.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει για άλλη μία φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", τόνισε, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν πλήρως δεσμευμένες για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε.
Διαβάστε ακόμα για: