comparemela.com

Card image cap


Український політичний TikTok: “Велике будівництво”, Зеленський, хейт Порошенка та “жосткий” Тєрєхов
Український політичний TikTok: “Велике будівництво”, Зеленський, хейт Порошенка та “жосткий” Тєрєхов
TikTok – соціальна мережа китайського походження, яка розвивається найбільшими темпами у світі. Зараз її користувачами є близько двох мільярдів жителів планети. Українці теж стали фанатами коротких – до трьох хвилин, у середньому 15-секундних – відео: за даними HypeAuditor, Україна входить до топ-25 країн світу за кількістю фоловерів. За даними «Kantar Україна», минулого літа в нас було 1,23 мільйона мобільних користувачів застосунку TikTok. У січні 2021-го Інтернет Асоціація України заявила про 5 мільйонів користувачів соцмережі в Україні, а от агенція Wideworks (офіційний партнер TikTok в Україні, – LB.ua) нарахувала 3,2–3,4 мільйона і приріст у 700-900 тисяч за рік.
При цьому аудиторія соцмережі змінюється. Якщо першими в TikTok пішли дівчата віком від 13 років, то зараз аудиторія дорослішає. За словами голови комітету з питань інтернет-реклами Інтернет Асоціації України Івана Куриченка, нині 60% користувачів TikTok становить молодь віком від 18 до 35 років, а контент стає серйознішим і якіснішим.
Фото: Depositphotos/ Daniel.Constante
Слідом за відносно дорослою аудиторію прийшли і політики. Політичний контент у TikTok – це не звіти про роботу чи привітання з усіма можливими святами, як у Facebook. Це короткі відео, замасковані, а іноді й не замасковані під розважальний контент.
Спеціалісти з медіаконтенту говорять, що за один-два тижні на підставі уподобань, хештегів і підписок соцмережа повністю підлаштовується під вас і генерує наповнення, цікаве саме вам.
Журналіст LB.ua сумлінно користувався два тижні TikTok й аналізував виключно український політичний контент. Які меседжі закладають українські політики в соцмережі? Чому Зеленський у TikTok – найкращий президент, а Тєрєхов – порядки в Харкові? Як у TikTok розгортається боротьба з проросійською пропагандою і хто найбільший політичний тікток-блогер України?
Як працює TikTok
TikTok з'явився 2016 року в Пекіні, програму розробила компанія ByteDance. Як і багато чого в Піднебесній, TikTok має іншу власну назву – «Доуінь». З 2018 року соцмережа вийшла за межі Китаю і стала TikTok.
Вона дуже швидко здобула мегапопулярність і зараз налічує понад два мільярди користувачів у всьому світі.
Увесь контент у TikTok – короткі вертикальні відеоролики тривалістю від 15 секунд до трьох хвилин, зняті під накладену музику, звуки чи просто у розмовному форматі, їх називають «тіктоками». Жанри – від персональних блогів або танцювальних роликів до гумористичних скетчів, лайфхаків, навчального та політичного відео.
Поріг входження у TikTok мінімальний. Щоб дивитися відео, не потрібно навіть реєструватися. Пошук контенту відбувається за музикою, ефектами, ключовими словами та тегами. Також у TikTok є рекомендації: користувачу не потрібно шукати відео – алгоритм сам підбирає наповнення на підставі того, що юзер дивився, лайкав і коментував раніше.
Головна відмінність алгоритму TikTok від усіх інших – орієнтація на контент, а не на підписки на окремих блогерів. Соцмережа ділить користувачів на так звані кластери і дає кожному схожий контент. Тому відео невідомих користувачів часто потрапляє у тренди.
Незважаючи на свою показну наївність, TikTok - дуже потужна кіберзброя Китаю. У США соцмережу неодноразово звинувачували у шпигуванні за користувачами та незаконному збиранні даних.
У травні 2020-го хакер на прізвисько bangorlol розшифрував код TikTok. Виявилося, що соцмережа відправляє до Китаю дані після одного-трьох кліків у застосунку смартфона. Програма краде все: паролі, особисте листування, замітки, інформацію про грошові перекази, фотографії та відеофайли.
Також код програми має захист від злому. Якщо програма бачить, що її ламають, вона “залягає на дно” і зупиняє збір ваших даних.
З листопада 2019 року суд штату Каліфорнія розглядає колективний позов проти TikTok.
Ще в TikTok існує цензура. За даними видання The Guardian, алгоритм соцмережі блокує поширення роликів з критикою китайської влади, інформацію про події на площі Тяньаньмень чи геноцид червоних кхмерів у Камбоджі. Також обмежує відео про релігійні конфлікти та сепаратизм, зокрема в Тибеті. Також сервіс має стоп-лист з 20 національних лідерів. Серед них голова КНР Сі Цзіньпін, експрезидент Дональд Трамп, російський диктатор Володимир Путін і всі лідери Північної Кореї.
В Індії соцмережу вже заборонили офіційно. За часів президентства Трампа це хотіли зробити і в США. У лютому 2021 року на сайті президента України з'явилася петиція з проханням заборонити соцмережу, але вона набрала трохи більше від трьох тисяч підписів.
Зеленський – найкращий президент
Політичний TikTok в Україні перебуває у стадії зародження. Журналіст LB.ua проаналізував понад 200 акаунтів, які мають 1000 і більше підписників.
Найбільшою зіркою українського політичного TikTok можна назвати Володимира Зеленського. Відео з хештегом «зеленський» має понад 950 мільйонів переглядів, «владимирзеленский» – 127 мільйонів, «Зеленськийпрезидент» – майже 78 мільйонів, «зеленскийлучший» – 34 мільйони. Хештег із «зеленськийлох» – 1,5 мільйона переглядів.
Ще одним напрямком для піару президента і партії «Слуга Народу» є різноманітні політичні канали. Там поширюється і серйозний, і розважальний контент. Наприклад @kwartaltv. Він себе позиціонує як головний політичний TikTok України і розповідає про «Треш на укрTV». На подібних каналах в основному схвальні відео про дії влади та критика «Голосу» і «Європейської Солідарності». Наприклад, в одному ролику нардепка Ірина Верещук вправно відповідає на питання журналіста про Конституцію України, його підписано: «Ирина, первый нардеп, кто шарит за Конституцию». Або от голова фракції «Слуга Народу» в парламенті Давід Арахамія радить журналістам публікувати поіменне голосування за «антиолігархічний закон».
З іншого боку, показують фрагмент політшоу на «1+1» з картонною копією Ірини Геращенко з написом «Плюсы затролили Геру» чи як Зеленський ішов через усю Верховну Раду говорити з нардепом Олексієм Гончаренком.
Також у політичному TikTok дуже активно піарять проєкти Володимира Зеленського. Відео з хештегом «Велике будівництво» має вже 1,5 мільйона переглядів. Тут кілька нюансів. Є офіційні відео, приміром, як президент перевірив дорогу Київ–Кривий Ріг, підписано: «Тільки він думає про країну». А є різні блогери, які роблять відео з якісними дорогами.
Як-от myroslav1808 – він водій фури, возить щебінь на ремонти і знімає про це. Чи basiukserg, який радіє, як круто, що на його Рівненщині є нова дорога.
Офіційні сторінки у TikTok мають лише кілька великих українських ЗМІ. Наприклад, у ТСН є 22,5 тисячі підписників. Безпосередньо «1+1» має майже 150 тисяч фоловерів. Постять усе підряд – від бійки у Верховній Раді до чемпіонату з копання могил у Росії та Наді Дорофєєвої в метро. Але все це мало стосується політики.
А от у TikTok @hromadske майже 30 тисяч підписників та майже 1,5 мільйона лайків. Там розповідають про центри вакцинації, «Північний потік-2», питають у людей про вступ до НАТО та легалізацію одностатевих шлюбів.
На дві тисячі підписників менше в проросійської «Страна.ua», де постять цитати Путіна, Кіркорова і навіть Шойгу.
TikTok є у «Скрипін.ua», «Ісландії» та «Стопкору».
Цікавий TikTok з 15 тисячами підписників у «Правда тут Львів» і маріупольського телеканалу «МТВ», хоч і на останньому можна зустріти цитати народного депутата та православного олігарха Вадима Новинського, але їхній TikTok, як і видання «Бабель», в основному про будні роботи журналістів.
Серед відомих журналістів зіркою TikTok, безперечно, є Дмитро Гордон. Він, мабуть, головний мем усього українського TikTok. Відео з хештегом «гордон» подивились майже 612 мільйонів разів, «дмитро гордон» - 111 мільйонів. У нього 275 тисяч підписників і 3,6 мільйона лайків. Його канал – це вирізки з інтерв'ю, які бере він і які беруть у нього. Гордон також хвалить Зеленського та критикує Порошенка.

Related Keywords

Tiananmen , Beijing , China , United States , Donbass , Ukraine General , Ukraine , Zelenskiy , Astrakhanskaya Oblast , Russia , Metalist , Donets Ka Oblast , Iceland , Fedina , Krasnoyarskiy Kray , Kharkiv , Kharkivs Ka Oblast , Rivne , Rivnens Ka Oblast , Cambodia , Vinnitsa , Vinnyts Ka Oblast , North Korea , Kyiv , Kyyiv , Misto , Krymno , Chinese , Ukrainian , Soviet , Russian , Dmitry Gordon , Donald Trump , Irene Vereschuk , Sergei Prytula , Alexei Leonov , Alex Goncharenko , Vladimir Putin , Alexei Goncharenko , Dmitry Gordon Olesya , Nicholas Tishchenko , Deputy Alexei Goncharenko , Olesandr Polonsky , Natalia Vlaschenko , Irina Vereschuk , Vladimir Zelensky , Oleg Lyashko , Dnipro Boris Filatov , Irene Gerashchenko , Peter Poroshenko , Parliament David Arahamiya Self , Supreme Council , Middle Kingdom , Social Network , Online President Ukraine , President Political , Official Channel , Largely It Saakashvili , Servant People , For Example , European Solidarity , Constitution Ukraine , Road Horn , Poroshenko Commercials , For Example Channel , Zelensky Well , Now Pass , New Channel , President Ukraine , Sofia Fedina , Strategy Trio , Servants People , Novel Lozinski , Prime Minister , Vitali Nickname , Kharkiv Games , New Kernes , Monument Kernes , Ukrainian Central , Ukrainian Media , Supreme Board , Mariupol Channel , Onto Channel , Dmitry Gordon Olesya Batsman , Ukrainian The Truth , Novel Tailor , பெய்ஜிங் , சீனா , ஒன்றுபட்டது மாநிலங்களில் , உக்ரைன் , ரஷ்யா , ஐஸ்லாந்து , கம்போடியா , வடக்கு கொரியா , க்யிவ் , மிஸ்டோ , சீன , உக்ரேனிய , சோவியத் , ரஷ்ய , டமிட்ரீ கோர்டந் , டொனால்ட் துருப்பு , விளாடிமிர் புட்டின் , உச்ச சபை , நடுத்தர கிஂக்டம் , சமூக வலைப்பின்னல் , ப்ரெஸிடெஂட் பொலிடிகல் , அதிகாரி சேனல் , வேலைக்காரன் மக்கள் , க்கு உதாரணமாக , ஐரோப்பிய ஒற்றுமை , இப்போது பாஸ் , புதியது சேனல் , ப்ரெஸிடெஂட் உக்ரைன் , ப்ரைம் அமைச்சர் , உக்ரேனிய மைய , உக்ரேனிய மீடியா , உச்ச பலகை ,

© 2024 Vimarsana

comparemela.com © 2020. All Rights Reserved.