comparemela.com

Latest Breaking News On - Taliban movement according - Page 1 : comparemela.com

ONLINE Afghánistán a Tálibán: Letadlo s Čechy z Kábulu přistálo v Praze

ONLINE Afghánistán a Tálibán: Letadlo s Čechy z Kábulu přistálo v Praze
blesk.cz - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from blesk.cz Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Evakuaci českých diplomatů z Kábulu zajistí Armáda ČR

Praha - Členové iniciativy Zachraňme tlumočníky vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby pomohl všem Afgháncům, kteří pracovali pro český stát. Někteří z bývalých tlumočníků pomáhajících českým vojákům podle spolku Vlčí máky, který je součástí iniciativy Zachraňme tlumočníky, čekají před kábulským letištěm na pomoc. Někteří z nich zvažují sebevraždu, aby se vyhnuli mučení Tálibánu, uvedl spolek na facebooku. K větší pomoci pro spolupracovníky české armády vyzvali i někteří zástupci opozice. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) se pomoc týká tlumočníků s platným kontraktem, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Spolupracovníci z dřívějšího období tak na pomoc nedosáhnou.

Evakuaci českých diplomatů z Kábulu zajistí v příštích dnech armáda, pošle pro ně letadlo

Evakuaci českých diplomatů, místních pracovníků ambasády nebo tlumočníků pomáhajících české armádě zajistí z Afghánistánu česká vojenská letadla. Stát by se tak mělo v těchto dnech, řekla ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

USA pálí spisy, vrtulníky horečně evakuují lidi z ambasády. V akci jsou i Češi

Spojené státy napřely veškeré síly na evakuaci diplomatů a dalších pracovníků ze svého velvyslanectví v Kábulu. O totéž se snaží i Británie a řada dalších západních států. Rusko se naopak na evakuaci svých diplomatů nechystá, uvedl ruský velvyslanec. Radikální islamistické hnutí Tálibán se dnes v Afghánistánu bez boje zmocnilo města Dželálábád a postoupilo až do metropole, kde jedná s vládou. Pokojné předání moci se v Afghánistánu uskuteční v následujících dnech, řekl mluvčí Tálibánu.

© 2024 Vimarsana

vimarsana © 2020. All Rights Reserved.