comparemela.com

Latest Breaking News On - Jiří baloun - Page 1 : comparemela.com

Český velvyslanec v Afghánistánu s sebou vzal vlajku. Byla to povinnost, řekl

Česko třetím letem ukončilo evakuaci svých lidí z Afghánistánu, nad kterým získalo kontrolu radikální hnutí Taliban. Do bezpečí se dostalo 195 osob včetně sto sedmdesáti afghánských spolupracovníků. Do Česka se vrátil i velvyslanec v Kábulu Jiří Baloun. Jak sám uvedl, měl obavy, zda zvládne jeho tým dostat lidi na letiště, s Talibanci sám nemluvil. Zda se do Kábulu ještě někdy vrátí, ale teď neví. Je to otázka dalšího vývoje, řekl Baloun v Událostech, komentářích.

Afghánistán a evakuace z Kábulu: Malé děti se po příletu třásly zimou, Metnar děkoval

Dnes v noci odletěl z Prahy do Afghánistánu potřetí vojenský evakuační letoun. V předchozích dvou letech evakuační speciál dopravil do Česka 133 lidí. Vyslání třetího evakuačního letu potvrdila ráno česká armáda, která na zveřejnila na svém účtu i nové snímky z příletu.

Speciál s afghánskými spolupracovníky letí do Česka: Na palubě jsou i maličké děti

Český evakuační speciál přistál krátce po 22:30 na kbelském letišti. Do Česka z Afghánistánu přivezl 87 lidí včetně velvyslance Jiřího Balouna, českých vojáků a afghánských spolupracovníků. Mezi pasažéry jsou i ženy a malé děti. Letadlo mělo na cestě mezipřistání v ázerbájdžánském Baku kvůli tankování paliva. O dalších letech se rozhodne ve středu ráno. Informace zveřejnili ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Armáda pošle pro Čechy a afghánské spolupracovníky letadla. Přesný termín tají

Evakuaci českých diplomatů, místních pracovníků ambasády nebo tlumočníků pomáhajících české armádě zajistí z Afghánistánu česká vojenská letadla. Stát by se tak mělo v těchto dnech, řekla ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Bližší podrobnosti o probíhající operaci nebudou české úřady kvůli bezpečnosti sdělovat. V sobotu ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) rozhodl o evakuaci diplomatů z české ambasády. Česko slíbilo pomoc i místním zaměstnancům velvyslanectví a tlumočníkům české armády, kteří o to požádali.

© 2024 Vimarsana

vimarsana © 2020. All Rights Reserved.