Η βροχή διάττοντων αστέρων που παρατηρείται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου και είναι γνωστή με το όνομα «Περσείδες» φτάνει σήμερα και αύριο στην κορύφωσή της και φέτος αναμένεται η θέαση του φαινομένου να είναι κάτω από ιδανικές συνθήκες. Σύμφωνα με ανάρτηση του Φειδία Χατζηχαραλάμπους εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας στο facebook, ημερολογιακά το μέγιστο του φαινομένου θα κορυφωθεί γύρω από την 12η του Αυγούστου.
Μια πολύ επιτυχημένη περιβαλλοντική εκδήλωση με πολλαπλά μηνύματα σε παιδιά και μεγάλους για την προστασία του νερού, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του.
Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής, ο Χουάν Πόνθε ντε Λεόν είχε περιπετειώδη ζωή. Το 1493 συνόδευσε τον Χριστόφορο Κολόμβο στο δεύτερο ταξίδι του, το 1509 κατέκτησε το Πόρτο Ρίκο και το 1513 ηγήθηκε της πρώτης ευρωπαϊκής αποστολής στη Φλόριντα. Την ίδια χρονιά παρατήρησε ότι τα ισπανικά καράβια που έπλεαν στην Καραϊβική, αν και είχαν δυνατό, ευνοϊκό άνεμο στα πανιά τους, δεν μπορούσαν να πάνε εκεί που ήθελαν γιατί τα εμπόδιζε ένα ταχύτατο θαλάσσιο ρεύμα, ισχυρότερο και από τον άνεμο. ήταν η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι άκουγαν για αυτό που θα γινόταν
Χαμηλή είναι και σήμερα η ποιότητα του αέρα στην Ελλάδα και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών στην περιοχή. Μια δορυφορική εικόνα ορατού φάσματος που το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεξεργάστηκε νωρίς το πρωί σήμερα, αποκαλύπτει τη μετεωρολογική κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, με σύνθημα «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση». Η διασφάλιση της προστασίας των κυπριακών οικοσυστημάτων, που αναγνωρίζεται ως περιβαλλοντική προτεραιότητα, είναι ακριβώς ο κύριος στόχος του μακρόπνοου έργου LIFE «Πανδώτειρα» στο οποίο συμμετέχει η Μονάδα Διατήρησης της Φύσης (ΜΔΦ) του Πανεπιστημ�