comparemela.com


Храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното историческо наследство.
Възвръщането на статута на джамия на храма предизвика бурни протести в много страни, които не са стихнали. "Света София", построена като църква през 6-и век, е била превърната в джамия след завоюването на Константинопол от османските турци през 1453 г.
Заместник-мюфтията на Истанбул Мустафа Явуз посочи, че за една година от обявяването й за джамия "Ая София" е била посетена от близо 3 млн. души, въпреки противоепидемичните мерки, прилагани заради коронавируса.
По думите му правоверни от Истанбул и от цялата страна се стичат в джамията, особено в забележителните в мюсюлманския календар дни, за участие в молитвите намаз, които се провеждат пет пъти дневно. По време на намаза не се допускат други посетители.
"Стотици чужденци, едни за молитва, други като туристи, също посещават джамията. В периода на локдауна заради КОВИД-19 основно чужденци идваха в джамията. Заради епидемията пропускането в джамията ставаше на групи. През седмицата по около 5 хиляди души дневно и около 12 хиляди през уикендите са посещавали джамията от миналия месец досега, което представлява около 3 млн. души. Очакваме след като отшуми пандемията, посещенията да се увеличат", заяви той като, посочи, че мерките срещу КОВИД-19 се спазват строго.
Тагове:

Related Keywords

Constantinople ,Istanbul ,Turkey ,Sofia ,Sofiya Grad ,Bulgaria ,Tayyip Erdogan ,Museuma Turkey ,World Sofia ,President Recep Tayyip Erdogan ,Byzantine Church ,Ottoman Turks ,Istanbul Mustafa ,நிலையான மக்கள் ,இஸ்தான்புல் ,வான்கோழி ,சோபியா ,சோஃபியா கிரத் ,பல்கேரியா ,பைசாண்டின் தேவாலயம் ,ஆடமந் டர்க்ஸ் ,

© 2024 Vimarsana

comparemela.com © 2020. All Rights Reserved.