comparemela.com

Card image cap


Митовете за солта, в които е крайно време да спрете да вярвате...
21.07.2021 06:50
5810
Всички сме чували неведнъж, че излишната сол в храната е опасна за нашето здраве. Но експертите са на мнение, че това не е напълно вярно.
Обикновено препоръка към възрастните е да намалят приема на сол до 6 грама на ден. Това важи не само за самия продукт, но и за онези ястия, към които се добавя сол. Уви, това е доста трудна задача, като се има предвид, че само две филийки хляб съдържат приблизително 1 гр сол - и в случая дори не смятаме наденица върху хляба.
Според Световната здравна организация 2,5 милиона смъртни случая могат да бъдат предотвратени всяка година, ако нивото на солта в диетата на възрастен е по-малко от 5 грама на ден. Твърденията, че тя е нездравословна, са ортодоксални.
Кардиологът от Швейцарския сърдечно-съдов център в Университета в Берн, Швейцария, професор Франц Месерли не изключва твърдението, че продължителността на живота на човек се увеличава пропорционално на увеличаването на приема на сол. До този извод той стига след данните на нови изследвания. Ако по-рано този учен е призовавал пациентите си да ограничават солта в диетата си, сега той е на коренно различно мнение.
Сред хората с най-висока продължителност на живота в света са жени от Хонконг. Те живеят средно 87 години. Средното им тегло е 56 кг, а консумират 9 гр сол на ден.
Това означава, че приемат два пъти повече сол от максималната доза, препоръчана от учените от Световната здравна организация.
И още през 2017 г. друг известен американски специалист по сърдечно-съдови заболявания, д-р Джеймс Ди Николантонио, провежда метаанализ на повече от 500 проучвания за приема на сол и нейната връзка с кръвното налягане и сърдечните заболявания.
Оказа се, че повечето хора изобщо не трябва да следят количеството сол в диетата си. И в колкото по-голямо количество я консумират, толкова по-полезно е за здравето им.

Related Keywords

Switzerland ,Bern ,Hong Kong ,France ,Swiss , ,World Health ,Swiss Center ,According To World Health ,சுவிட்சர்லாந்து ,பெர்ன் ,ஹாங் காங் ,பிரான்ஸ் ,சுவிஸ் ,உலகம் ஆரோக்கியம் ,சுவிஸ் மையம் ,

© 2024 Vimarsana

comparemela.com © 2020. All Rights Reserved.