Μικρότερο μέγεθος κειμένου
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο καθώς και οι τριγμοί που προκάλεσε, ήταν ίσως το κεντρικότερο θέμα που επηρέασε τις αγορές, για την εβδομάδα που μας πέρασε. Το 5,4% οπωσδήποτε είναι μια μη συνηθισμένη τιμή αλλά και η εποχή της πανδημίας είναι επίσης μη συνηθισμένη.
Η Fed με τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική στηρίζει την οικονομία, με προφανείς στόχους την επιστροφή στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, γι’ αυτό και ο Jerome Powell καταθέτοντας στο Κογκρέσο τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε πως θεωρεί τον πληθωρισμό ως παροδικό πρόβλημα και πως η Νομισματική Πολιτική δε θα σφίξει πρόωρα.
Η Ευρώπη έχει σχεδόν παρόμοια αντιμετώπιση: η Christine Lagarde έχει δηλώσει πως ο πληθωρισμός του 2% δεν αποτελεί οροφή αλλά ένα επίπεδο ταλάντωσης για τον πληθωρισμό και πως η χαλαρή πολιτική της ECB παραμένει ως έχει, μέχρι νεωτέρας.
Η Κίνα πάντως, που είναι χώρα που ανακοίνωσε την ανάπτυξη του 2ου τριμήνου 2021, δεν είχε τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα που προβληματίζει, έχει δημιουργήσει ένα επενδυτικό συναίσθημα απέχθειας ρίσκου σε πολλούς επενδυτές.
Οι κυριότερες αγορές μετοχών κινήθηκαν διορθωτικά, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά ενώ τα υπόλοιπα νομίσματα είχαν απώλειες ή/και διακυμάνσεις. Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν άλλη μια πτωτική εβδομάδα. Ανοδικά συνέχισε ο χρυσός, πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο ενώ το Bitcoin δείχνει να μην μπορεί να συνέλθει, καταγράφοντας άλλη μια αρνητική εβδομάδα.
Το κεντρικότερο και σημαντικότερο συμβάν της εβδομάδας που ήδη διανύουμε είναι η συνεδρίαση της ECB την Πέμπτη για τα επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική στην Ευρωζώνη όπου οι επενδυτές αναμένουν τυχόν καινούργιες πληροφορίες. Σημαντικές είναι επίσης οι ανακοινώσεις των δεικτών ΡΜΙ σε Γερμανία/Ευρωζώνη/Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ καθώς και τα πρακτικά συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών της Κίνας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας
SP500
Διορθωτικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,318 μονάδες και απώλειες που προσέγγισαν το 1%. Η εικόνα ήταν χειρότερη στις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης , όπου ο Russell2000 είχε πτώση άνω του 5% εβδομαδιαία. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις Powell που επακολούθησαν έχουν επιφέρει προβληματισμό σχετικά με την ανάπτυξη. Η μετάλλαξη Δέλτα ή άλλες πιθανές μελλοντικές μεταλλάξεις της πανδημίας έχουν επίσης περιορίσει τη διάθεση για ρίσκο στους επενδυτές και έτσι παρατηρείται αυτή η εικόνα διόρθωσης, με τον τεχνολογικό κλάδο να είναι αυτός που πλήττεται ίσως περισσότερο. Τυχόν απώλειες του δείκτη κάτω από τις 4,275 μονάδες και ακόμη περισσότερο κάτω από τις 4,255 θα πάρει πίσω τα κέρδη των προηγουμένων εβδομάδων και θα καλλιεργήσει νέο κύμα ανησυχίας. Χρειάζεται επαναφορά πάνω από τις 4,350 μονάδες ώστε η παρούσα διόρθωση να αποτελέσει παρελθόν.
DAX30
Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,484 μονάδες και απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ο δείκτης ακολούθησε το μονοπάτι των βασικών αγορών αφού και στην Ευρώπη το κλίμα που καλλιεργείται είναι ανήσυχο, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο στους περισσότερους επενδυτές. Ο DAX30 (futures) άνοιξε και νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας πως το ίδιο κλίμα συνεχίζεται (τουλάχιστον προς ώρας) και κάτω από τις 15,250 μονάδες ίσως υπάρξει και περαιτέρω επιδείνωση. Η επιδείνωση της πανδημίας ίσως επαναφέρει στο προσκήνιο δομικά προβλήματα της ΕΕ και τον ανάλογο προβληματισμό στις ευρωπαϊκές αγορές.
FTSE100
Με απώλειες 1.80% περίπου έκλεισε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα, στις 6,915 μονάδες. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί δραματικά, με σχεδόν 50,000 νέα κρούσματα ημερησίως και έτσι οι όποιες ανησυχίες είναι απολύτως λογικές αλλά από σήμερα αίρεται το lockdown στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημαντικό είναι επίσης πως ο δείκτης απώλεσε τις 7,000 μονάδες που αποτελεί ένα ψυχολογικό όριο της αγοράς. Με δεδομένο πως η αγορά έχει ανοίξει αρνητικά και την παρούσα εβδομάδα, η επόμενη στήριξη του FTSE100 είναι κοντά στις 6,800 μονάδες.
Χρυσός
Συνέχισε ανοδικά για ακόμη μια εβδομάδα ο χρυσός (4η κατά σειρά), κλείνοντας στα $1,812, έχοντας κέρδη λίγο πάνω από 0.20%. Υπήρξε μια απότομη πτώση την Παρασκευή, από τα υψηλά εβδομάδας στα $1,834 ωστόσο ο χρυσός κράτησε το θετικό του πρόσημο για την εβδομάδα. Η απέχθεια προς το ρίσκο που κυριαρχεί τελευταία, ενισχύει τον χρυσό, ο οποίος επίσης ενισχύεται και από τη μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων (το αμερικανικό δεκαετές έπεσε στο 1.28%). Ένα ίσως κάπως ασυνήθιστο γεγονός είναι βέβαια η παράλληλη ενίσχυση του χρυσού και του δολαρίου αλλά η περίοδος που διανύουμε, μόνον κανονική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μένει να δούμε αν η διόρθωση της Παρασκευής θα έχει και συνέχεια και αν θα δούμε περαιτέρω πτώση κάτω από τα $1,800 ή κάτω από την στήριξη των $1,790. Τυχόν επαναφορά πάνω από τα $1,835 πάντως θα πυροδοτήσει ελπίδες για νέο ανοδικό ράλι.
Πετρέλαιο
Σημαντικά πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $71.17 και απώλειες κοντά στο 4.60%. Στο τέλος της εβδομάδας, στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ των μελών για αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο και μετά και μια συνολική διαχείριση μέχρι το 2022. Η διαφωνία ήταν κυρίως μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αυτή η αβεβαιότητα είχε προκαλέσει εκνευρισμό και στάση αναμονής σε πολλούς επενδυτές, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών. Ο ΟΠΕΚ είχε προβεί εν μέσω πανδημίας σε μείωση ρεκόρ της παραγωγής κατά 10 εκ. βαρέλια προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι τιμές αλλά με τις ελπίδες ανάκαμψης της ζήτησης, αυτό σταδιακά θα αίρεται. Η αύξηση της παραγωγής σχεδόν πάντα προκαλεί μείωση των τιμών και ήδη το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω από τα $71, με το μεγάλο στοίχημα φυσικά να είναι το αν θα μπορέσει να κρατήσει τα $70.
EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)
Πτωτικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1877 και κλείσιμο στο 1.1805. Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά μετά την αλληλουχία ανακοίνωσης υψηλού πληθωρισμού και δηλώσεων Powell στο Κογκρέσο, ενώ επειδή στην Ευρωζώνη τα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα, το ευρώ είναι μικρός παράγοντας επηρεασμού. Η συνεδρίαση της ECB την Πέμπτη για τα επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική ίσως είναι κάτι που αλλάξει τα πράγματα, έστω κι αν δεν αναμένονται εκπλήξεις. Η ισοτιμία κρατήθηκε πάνω από τη στήριξη του 1.18 αλλά σε περίπτωση που αυτή χαθεί, υπάρχει χαμηλότερα ισχυρότερη στήριξη στο 1.17. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η επιδείνωση της πανδημίας ίσως επηρεάσει αρνητικά το ευρώ , λόγω των δομικών διαφορών στην ΕΕ που θα επανέλθουν στο φως της δημοσιότητας.
GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)
Πτωτικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 1.3890 και κλείνοντας στο 1.37764. Η ενίσχυση του δολαρίου ήταν ο καθοριστικότερος παράγοντας γι’αυτήν την κίνηση αλλά και η στερλίνα εμφανίστηκε αδύναμη, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων του COVID-19 έστω κι το Ηνωμένο Βασίλειο επανέρχεται στην κανονικότητα σήμερα (19/7). Σημαντικός επίσης παράγοντας αποδυνάμωσης της στερλίνας είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Τράπεζας της Αγγλίας πως ο υψηλός πληθωρισμός δε θα οδηγήσει σε πρόωρη αύξηση των επιτοκίων. Οι κρίσιμες ζώνες τιμών είναι κοντά στο 1.3730 και στο 1.3670 γιατί κάτω από αυτές υπάρχει χώρος για πολύ μεγαλύτερη πτώση.
USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)
Σταθεροποιητική ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε για το USDJPY, το οποίο άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών λίγο πάνω από το 110. Δύο αντίρροπες δυνάμεις οδήγησαν σε αυτό: η ισχυροποίηση του δολαρίου και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων που αποτελούν το βαρόμετρο της ισοτιμίας. Η Νομισματική Πολιτική, όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, δεν μεταβλήθηκε, υπήρξε όμως μια αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη επί το χείρον. Η εβδομάδα ξεκίνησε με απώλεια του 110 για την ισοτιμία αλλά σε περίπτωση συνέχισης ενίσχυσης του δολαρίου μάλλον θα ανακάμψει και ίσως ανακάμψει με μεγαλύτερη ορμή αν καταφέρει να ξεπεράσει το 110.70.
EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)
Τρίτη κατά σειρά έντονα πτωτική εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 130.73 και έκλεισε στο 129.95. Η έλλειψη διάθεσης επενδυτικού ρίσκου και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, δρουν καταλυτικά στην πτώση της ισοτιμίας. Η απώλεια του 130 επίσης, δίνει νέο τόνο καθοδικής τάσης αλλά η συνεδρίαση της ECB την Πέμπτη καθιστά τα πράγματα απρόβλεπτα αυτήν την εβδομάδα. Μια καθοδική διάσπαση ωστόσο κάτω από 129.60, ευνοεί περαιτέρω πτώση.
EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)
Αντέδρασε ανοδικά την περασμένη εβδομάδα το EURGBP, ανοίγοντας στο 0.8545 και κλείνοντας στο 0.8575. Η ισοτιμία άγγιξε την τιμή ορόσημο στο 0.85 και μετά κινήθηκε ανοδικά, κυρίως λόγω της αδυναμίας της στερλίνας που προκαλείται από τις μεταλλάξεις του COVID-19 και από τη συνέχιση της χαλαρής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο χαρακτήρας της καθοδικής τάσης πάντως που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο δεν έχει ακόμη μεταβληθεί και έτσι δεν αποκλείεται επαναφορά και πάλι προς το 0.85.
USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε το USDCAD την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.2449 και κλείνοντας στο 1.2612. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε αρκετά για τους λόγους που έχουμε δει παραπάνω, σε αντίθεση με το νόμισμα του Καναδά που τις περισσότερες φορές αποδυναμώνεται με την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό αγαθό του Καναδά. Μετά την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να πιεστούν κι άλλο κι έτσι η ισοτιμία μπορεί να οδηγηθεί υψηλότερα αλλά η περιοχή τιμών γύρω από το 1.2650 χρειάζεται μια κάποια προσοχή γιατί αποτελεί ισχυρή αντίσταση.
USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)
Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το USDCHF με άνοιγμα στο 0.9138 και κλείσιμο στο 0.9195. Το ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το δολάριο, ωθεί την ισοτιμία προς τα πάνω και αν υπάρξουν διασπάσεις πάνω από το 0.92 και το 0.9275, διαμορφώνεται ισχυρή ανοδική τάση που μπορεί να οδηγήσει την ισοτιμία μέχρι και το 0.95.
AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)
Πτωτικά έκλεισε ακόμη μια εβδομάδα για το AUDUSD, με τιμή ανοίγματος στο 0.7477 και τιμή κλεισίματος στο 0.7396. Το δολάριο ΗΠΑ ήταν οπωσδήποτε ισχυρό αλλά το νόμισμα της Αυστραλίας έχει κι αυτό λόγους να είναι αδύναμο. Η Αυστραλία οδηγείται σε νέα τοπικά lockdowns λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αφού το ποσοστό των εμβολιασθέντων στη χώρα είναι πολύ μικρό. Επιπλέον, το ΑΕΠ της Κίνας δεν ήταν ενθαρρυντικό (υπάρχει ισχυρή συσχέτιση του AUD με την οικονομία της Κίνας). Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να βιώσουμε μια ισχυρή πτωτική τάση το επόμενο διάστημα.
Bitcoin
Ανήμπορο να αντιδράσει το Bitcoin, διένυσε ακόμη μια πτωτική εβδομάδα, κλείνοντας στα $31,776 και έχοντας απώλειες που ξεπέρεσαν το 7%. Ο απόηχος από τις απαγορεύσεις για mining στην Κίνα παραμένει, έστω κι αν πολλοί miners προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Σημαντικά επίσης είναι τα θέματα που εγείρονται γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων και το τι περιορισμοί μπορεί να εφαρμοστούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Υπάρχουν φυσικά και θετικά νέα όπως π.χ. η υιοθέτηση του Bitcoin από όλο και περισσότερες εταιρείες και οργανισμούς αλλά όπως φαίνεται χρειάζονται περισσότερα καύσιμα για μια ανοδική αντίδραση. Η μεγάλη ζώνη στήριξης στα $28,600 - $28,000 παραμένει το κρισιμότερο επίπεδο για την περαιτέρω πορεία ή πτώση του Bitcoin.